"Sa zida dječijih želja na djela"
0

FOTO / Djeca "zasukala rukave" i uz malo podrške riješila svoje probleme

Klix.ba
Aida Halilović i Florence Bauer (Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Aida Halilović i Florence Bauer (Foto: A. Panjeta/Klix.ba) (Foto: A. P./Klix.ba)
Više od 150 djece je učestvovalo u realizaciji 10 dječijih projekata, kroz koje su ispunjene dječije želje u deset općina u BiH, nastale kroz veliku zajedničku akciju UNICEF-a i kompanije mTel pod nazivom "Sa zida dječijih želja na djela". Rezultati ove akcije su prezentirani u Sarajevu u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.
Aida Halilović i Florence Bauer ((Foto: A. Panjeta/Klix.ba))
Aida Halilović i Florence Bauer ((Foto: A. Panjeta/Klix.ba))
"Kroz projekt su ostvarene dječije želje koje su bile vrlo specifične i konkretne, a ticale su se dobrobiti sve djece. Djeca su zahtijevala obnovu WC-a, opremu za sportske aktivnosti, opremanje kabineta informatike, izgradnju prilaza djeci sa posebnim potrebama... Jedan od ključnih rezultata osim konkretnih projekata jeste direktno učešće djece u rješavanju njihovih problema u zajednici i podizanje svijesti djece da aktivnim učešćem mogu mnogo toga promijeniti nabolje, kao i to da su naučil mnogo o svojim pravima“, kazala je na prezentaciji predstavnica UNICEF-a za BiH Florence Bauer.

Djeca općina Novi Travnik, Sanski Most, Novi Grad Sarajevo, Višegrad, Stolac, Bileća, Livno, Laktaši, Novi Grad i Kotor Varoš, najprije su imala priliku zapisivati svoje želje na "Zid dječijih želja“, nakon čega su izdvojili one koje su kroz vršnjačke grupe na brojnim radionicama prepoznali kao najbitnije za svu djecu te ih na koncu predstavili na javnim prezentacijama od kojih je izabrano i realizirano 10 najboljih.

"Podrškom ovom projektu kao kompanija smo potvrdili svoju stratešku opredijeljenost da poboljšavamo uslove za djecu u zajednici. Neopisivo je zadovoljstvo učestvovati u ispunjenju dijela dječijih želja", kazala je glasnogovornica mTela Aida Halilović.

Kroz projekt "Sa zida želja na djela" organizirano je 80 radionica o pravima djece te pripremi i prezentaciji projekata. Djeca su na 10 prezentacija predstavnicima UNICEF-a, mTela i lokalne zajednice, koja je također dijelom podržala dječije projekte, predstavila svoje zamisli, a u svemu je direktno učestvovalo oko 160 djece.