Antigrađanska politika
271

DF optužio Trojku: U ofanzivi su na temeljna ljudska prava i građansku državu

S. M.
Željko Komšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Demokratske fronte saopćili su danas da smatraju da HDZ i Trojka poduzimaju "ofanzivu protiv temeljnih ljudskih prava" i da ona, prema njihovom mišljenju, "proizilazi iz njihovog strateškog opredjeljenja da odbace građanske političke vrijednosti".

Tvrde da paralelno s tim "tolerišu one političke vrijednosti koje zagovaraju i HDZ i SNSD".

Smatraju da su "pokušaji sabotaže implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Slavena Kovačevića samo nastavak antigrađanske politike koje se Trojka poduzela".

"Umjesto da zagovaraju i rade na jačanju ljudskih prava, Trojka borbu za isto nastoji sabotirati. Nikakvi nevješti pokušaji demantovanja ovih tvrdnji ne mogu biti relevantni kada je stvarnost posvjedočila tome da Trojka ne samo da je sklona sabotaži apelacije Slavena Kovačevića, nego se u Tuzlanskom kantonu odlučila usprotiviti izjednačavanju prava Ostalih sa konstitutivnim narodima, što je još jedan u nizu antigrađanskih poteza Trojke koji ujedno suštinski objašnjava političke motive za podrivanje građanske apelacije Kovačevića", navodi se u saopćenju.

Dodaju da je politika Trojke "sve drugo osim građanske politike".

"Kada se uzmu u obzir raniji neprincipijelni potezi Trojke poput prihvatanja formiranja vlasti na osnovu suspendiranja Ustava na 24 sata, te odobravanja onakvih izmjena izbornog zakona od strane Visokog predstavnika koje su išle na štetu građanskog a u korist etničkog političkog predstavljanja, može se izvući jasan zaključak da je politika Trojke sve drugo samo nije građanska politika", navode iz DF-a.

Naglašavaju da s obzirom da je Trojka započela nove pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH pozivaju sve relevantne društvene aktere koji su podržali Trojku da od istih zatraže temeljito objašnjenje.

"Zbog čega, i u čijem interesu Trojka tako često odbija biti na strani ljudskih prava i građana BiH, dok se istovremeno tako često njihovi potezi poklapaju i preklapaju sa interesima nekih drugih politika i vrijednosti. A ako neće, nikom ništa! Poslije će svakako biti kasno za kajanje!", stoji u saopćenju DF-a.