FOTO
/
Devizne štediše bi mogle tužiti državu BiH

F
FENA
15.11.2012. u 15:16
0
6
Devizne štediše bi mogle tužiti državu BiH
0
Udruženje deviznih štediša u BiH pozvalo je danas sve devizne štediše koji nisu uspjeli verificirati deviznu štednju da se jave u Udruženje, a sve radi poduzimanja neophodnih mjera za naplatu potraživanja.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Na konferenciji za medije članica UO Udruženja Nasiha Mujičić pojasnila je da će nova zajednička tužba protiv Srbije i Slovenije te nekoliko banaka u ovim zemljama, uključujući i Jugoslovensku izvoznu kreditnu banku, biti upućena na Sud u Strasburg te da će biti razmotrena i tužba protiv BiH.

Dodala je da su se, po zadnjim informacijama, Srbija i Slovenija udružile u kreiranju zajedničke žalbe na presudu Suda za ljudska prava po tužbi tri bh. državljanina.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Podsjećamo, po ovoj presudi Srbija i Slovenija dužne su vratiti novac bh. državljanima Emini Ališić, Azizu Sadžaku i Sakibu Šahdanoviću, koji su imali staru deviznu štednju u poslovnicama Ljubljanske, odnosno Invest banke u našoj zemlji.

Odluka Suda ujedno je i pilot presuda za ostale slične predmete.

"I mi ćemo podnijeti žalbu na ovu presudu jer u nju nisu uračunate kamate. Nakon 20 godina visina kamata dostigla je glavnicu", kazala je Mujičić.

Dodala je da se devizne štediše u BiH susreću s brojnim problemima, a izdvojila je neuključenost i neangažiranost domaćih vlasti na rješavanju njihovog dugogodišnjeg problema.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Zabrinuti smo jer se niko iz države nije oglasio o pitanju nedavne presude Suda u Strasburu niti su preuzete obaveze iz Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje radi zaštite naših štediša", kazala je Mujičić.

Udruženje traži prijem kod entitetskih premijera i ministara finansija.

"Ukoliko se premijer FBiH ne odazove, moglo bi se desiti da devizne štediše usmjere potraživanja od FBiH", istakla je Mujičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: