BiH
0

FOTO / Devizne štediše bi mogle tužiti državu BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Udruženje deviznih štediša u BiH pozvalo je danas sve devizne štediše koji nisu uspjeli verificirati deviznu štednju da se jave u Udruženje, a sve radi poduzimanja neophodnih mjera za naplatu potraživanja.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Na konferenciji za medije članica UO Udruženja Nasiha Mujičić pojasnila je da će nova zajednička tužba protiv Srbije i Slovenije te nekoliko banaka u ovim zemljama, uključujući i Jugoslovensku izvoznu kreditnu banku, biti upućena na Sud u Strasburg te da će biti razmotrena i tužba protiv BiH.

Dodala je da su se, po zadnjim informacijama, Srbija i Slovenija udružile u kreiranju zajedničke žalbe na presudu Suda za ljudska prava po tužbi tri bh. državljanina.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Podsjećamo, po ovoj presudi Srbija i Slovenija dužne su vratiti novac bh. državljanima Emini Ališić, Azizu Sadžaku i Sakibu Šahdanoviću, koji su imali staru deviznu štednju u poslovnicama Ljubljanske, odnosno Invest banke u našoj zemlji.

Odluka Suda ujedno je i pilot presuda za ostale slične predmete.

"I mi ćemo podnijeti žalbu na ovu presudu jer u nju nisu uračunate kamate. Nakon 20 godina visina kamata dostigla je glavnicu", kazala je Mujičić.

Dodala je da se devizne štediše u BiH susreću s brojnim problemima, a izdvojila je neuključenost i neangažiranost domaćih vlasti na rješavanju njihovog dugogodišnjeg problema.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
"Zabrinuti smo jer se niko iz države nije oglasio o pitanju nedavne presude Suda u Strasburu niti su preuzete obaveze iz Zakona o izmirenju obaveza po osnovu stare devizne štednje radi zaštite naših štediša", kazala je Mujičić.

Udruženje traži prijem kod entitetskih premijera i ministara finansija.

"Ukoliko se premijer FBiH ne odazove, moglo bi se desiti da devizne štediše usmjere potraživanja od FBiH", istakla je Mujičić.