Podzemni tuneli "Ravne"
0

Detaljno čišćenje megalita K-2

FENA
Detaljno čišćenje megalitnog bloka K-2 pronađenog u podzemnom kompleksu tunela "Ravne" u Bosanskoj dolini piramida predstavljat će definitivni oproštaj s tvrdnjama oponenata, saopćeno je danas iz Fondacije "Bosanska dolina piramida".

U saopćenju za javnost se podsjeća da su u prvoj polovini 2006. nekoliko oponenata (Enver Imamović, Semezdin Mesihović, Sejfudin Vrabac) u javnim istupima tvrdili da ne postoje nikakvi prahistorijski podzemni prolazi, već eventualno srednjovjekovni rudnici ili podzemne pećine.

Stručnjaci tri bh. rudnika (Zenica, Kakanj, Breza) potvrdili su da nije riječ o nekadašnjim rudnicima, jer nije bilo ostatka alata niti tragova rude ili minerala.

Od aprila 2006. Fondacija je organizirala nekoliko multidisciplinarnih stručnih grupa koje su vršile preliminarna istraživanja. Tada su u jednom uskom tunelskom prolazu, visine u prosjeku jedan metar koji je praćen s dva uska sporedna prolaza, pronađena dva kamena bloka, danas poznatija kao megaliti K-1 i K-2.

Od novembra 2006. Fondacija je organizirala detaljan projekt istraživanja, čišćenja i podgrađivanja tunela Ravne. Tokom radova ustanovljeno je da ovdje nije riječ o jednom ili nekoliko uskih prolaza, već da se radi o pravom labirintu podzemnih prolaza i prostorija čije su dimenzije nekada bile znatno veće.

Zaključeno je i da je tunel u dalekoj prošlosti plavljen te je nakon povlačenja vode, materijal koji je ostao formirao konglomerat oblažući zidove i smanjivajući profil tunela.

Radiestezijskim proučavanjem utvrđeno je da se najveći blokovi (jajoliki blok, megalit K-1, megalit K-2) nalaze iznad sjecišta podzemnih tokova te nisu mogli biti doneseni vodenim bujicama.

Čišćenje površine megalitnog bloka K-1 dovelo je do otkrića urezanih simbola izuzetne starosti. Radiokarbonska analiza pronađenog organskog materijala iznad megalitnog bloka, koju su radile dvije vodeće evropske laboratorije nezavisno jedna od druge, otkrile su da moguća starost urezanih simbola i vremena unošenja megalitnih blokova u tunel iznosi više od 40.000 godina.

"Ovakva neočekivana teza tek treba da se dodatno potvrdi s novim istraživanjima i novim radiokarbonskim analizama", navodi se u saopćenju Fondacije.

Kada je dr. Enver Imamović posjetio tunelski kompleks početkom ove godine bio je iznenađen njegovom starošću i pokušavao ga je smjestiti negdje u poznatu prošlost ("rudnik zlata u rimskom periodu"). Dokaza za postojanje rudnika nema, pisanih tragova iz rimskog ili srednjovjekovnog doba, također.

Utvrđeno je i da višetonski megalit K-2 sjedi na manjim pločama pješčara koje mu služe kao postolje. Zaključak se neminovno nameće da je megalit svjesno i namjenski postavljen na tu izabranu poziciju.

Ta nova činjenica odbacuje druge hipoteze, a prije svega da su blokovi dospjeli u tunel kroz tavanicu propadajući kroz zemljane nanose. Reljef megalita K-2 je nova zagonetka - postavlja se pitanje da li je riječ o topografiji terena "Bosanske doline piramida", što će se utvrditi, navode iz Fondacije.