BiH
81

Detalji plana obilježavanja Dana RS-a: Koncerti, akademije i parada specijalne policije

Klix.ba
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"PRAVOnaSLAVLJE" 9. januara, kao pozivnica za proslavu u Banjoj Luci osvanula je na bilboardima širom Republike Srpske koji su simbolično su ukrašeni bojama zastave RS-a. Kako se proslava bliži sve glasnije su priče da iza, na prvi pogled standardnog bilboarda, zapravo stoji najava za do sada neviđenu proslavu Dana RS-a.

Prvi put otkad se proslavlja Dan RS-a bit će organizovana svečana parada u kojoj će učestvovati policajci, vatrogasci, pripadnici Republičke uprave civilne zaštite pa čak i bajkeri i kulturno-umjetnička društva. Pošto nema vjerskih obreda, organizatori su na dan proslave repertoar popunili sa koncertima na nekoliko lokacija. Obećavaju – svečano će biti svuda: od zgrade Vlade do Trga Krajine. Paradirat će više od 200 policajaca.

"To su pripadnici specijalno-terorističke jedinice MUP-a, zatim pripadnici Jedinica za podršku, kadeti Policijske akademije, pripadnici, odnosno policijski službenici policijskih stanica za bezbjednost saobraćaja, policijski službenici opće nadležnosti i posebne snage policije", izjavio je organizator Aleksandar Miladinović.

Premijerka RS-a ne skriva svoje ushićenje, i za nju je Dan Republike – najljepši na svijetu.

"Kakva god da bude u Banjoj Luci ili u kojem god gradu u RS-u, bilo kakva stvar ili događaj vezan za Dan Republike bit će najljepši na svijetu i uvijek je najljepši na svijetu. Šta god da bude. Hoćemo li napraviti trku ili paradu, hoćemo li napraviti izložbu djece, hoćemo li dovesti male ‘Vrapčiće’ ili neki drugi hor da pjeva, to je najbolja stvar koja se dešava na planeti zato što je nama najvažnija", kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

Parada na Trgu Krajine, simboličnog naziva "25 godina Republike Srpske" počinje nešto poslije podneva. Svečana akademija biće održana u 17 sati u dvorani "Borik", a nakon toga program se vraća na Trg Krajine, gdje će dva sata kasnije početi koncert nekoliko muzičara iz Srpske, piše Alternativna TV.

Muzičke zvijezde večeri bit će članovi beogradske grupe "Legende". Većina je čula za bombastičnu najavu, dok se neki građani još lome oko dolaska na trg, ali većina ih podržava ideju.

Organizatori su poslali dopis i Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine. Traže odobrenje da u svečanoj paradi učestvuju pripadnici Trećeg puka Oružanih snaga koji baštine tradiciju Vojske Republike Srpske. U zahtjevu su naveli da bi željeli da se 9. januara Banjom Lukom ore i vojne trube. Za sada nema zvanične potvrde, ali postoji usmeno obećanje da će i trubački vojni orkestar učestvovati u paradi. Ideja o devetojanuarskoj paradi podijelila je čak i Skupštinu. Očekivano, podrške nema od Bošnjaka u RS-u, ali neočekivano ili ne, nema je i od nekih opozicionara.

"Očekujem samo da bude još vojna parada ulicom Petra prvog Karađorđevića kao što to radi Vladimir Putin, 9. januara da demonstrira silu - jer to je ono što je u principu njemu samo pandan. On samo gleda Donalda Trumpa i Vladimira Putina i na bazi ovoga poziva na inauguraciju stiče se utisak da je on spona između njih dvojice. Jedini čovjek koji će pomiriti istok i zapad je, izgleda, Milorad Dodik. I to će ta parada vjerovatno i pokazati", ocijenio je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS.

"Ovo je jednostavno neprimjereno i mislim da ovo ne treba nikome. Mislim da bi prvi ljudi stranaka u BiH trebalo da sjednu, ne samo po pitanju Dana RS nego po nekoliko sličnih pitanja", rekao je Senad Bratić, potpredsjednik NSRS (SDA).

Podsjetimo, ustavni sud BiH proglasio je 9. januar - Dan RS-a neustavnim.