|

Desetine mini deponija narušavaju sliku Mostara i ugrožavaju zdravlje građana

Desetine mini deponija narušavaju sliku Mostara i ugrožavaju zdravlje građana
9
Piše: R. D.
14.4.2019. u 12:42
25
komentara
9

dijeljenja
Desetine mini deponija narušavaju sliku Mostara i ugrožavaju zdravlje građana U ulici kneza Domagoja
I pored pet komunalnih preduzeća Mostar muku muči sa desetinama mini deponija, kako u centru grada, a posebno na periferiji. O odvozu komunalnog otpada i nepravilnostima u tom sektoru nevladine organizacije godinama upozoravaju, a građani ih pojedinačno prijavljuju nadležnim inspekcijskim organima.
Mia Domazet živi u strogom centru grada, na Aveniji, predala je zahtjev Gradu Mostaru kojim građani traže zamjenu neadekvatnih kontejnera i uređenje prostora koji se nalazi između ulica kralja Petra Krešimira IV i kralja Tomislava, a u kontinuirano je lošem stanju.

"Stanari na ovoj lokaciji više su se puta obraćali gospodinu Krtaliću, direktoru Parkova, tražeći da se riješi taj problem. Naime, zbog neograđenih otvorenih kontejnera, oko kojih je blato, pa se teško prilazi, smeće leži razbacano po dvorištu, i širi se nesnosan smrad. Te kontejnere koriste privatni poslovni subjekti iz ulica kralja Tomislava, Petra Krešimira IV i Zagrebačka, kao i obližnji kafići, pa se u njima nalaze i životinjski otpaci, kao i ostaci hrane, što uzrokuje pojavu raznih životinja, uključujući miševe", kazala je Domazet.

Mia Domazet Mia Domazet


Pojašnjava kako taj prostor nije osvijetljen, uvečer se okupljaju narkomani, iza kojih ostaju šprice, pa stanari ne smiju djecu pustiti u dvorište, a odrasli moraju jako pažljivo hodati inače se mogu zaraziti hepatitisom.

"Zvala sam komunalnu inspekciju, koji su rekli da će gospodin Delić izaći na teren, no do sada se niko još nije pojavio niti obišao spomenutu lokaciju. Stanari su jako nezadovoljni trenutnom situacijom, i insistiraju da se što prije riješi ovaj sigurnosni i zdravstveni komunalni problem. Sa dolaskom toplijih dana, nećemo moći niti otvoriti prozor od smrada nagomilanog smeća", kazala je na kraju Domazet naglašavajući kako su zahtjev potpisali brojni privatni i poslovni subjetki.

Ovakvih problema ima u skoro svakoj mostarskoj četvrti, sličan smo zabilježili i u ulici kneza Domagoja. U prigradskim područjima, na mjestima koja su dalje od očiju građana, problemi znaju eskalirati.

Grad sa pet komunalnih preduzeća Grad sa pet komunalnih preduzeća


Marin Bago iz Udruge Futura kroz projekat "Pravo na grad" već godinama vodi pravu bitku s mostarskim gradskim vlastima u komunalnom sektoru. U januaru su podnijeli krivčne prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i njegova četiri najbliža saradnika.

"Ako govorimo konkretno o odvoženju kabastog krutog otpada, Grad Mostar ima apsurdnu odluku da se takav iznosi samo dva puta godišnje. Praksa drugih općina je jednom mjesečno. Apsurd je još i veći što vlast krivi građane da iznose krupni otpad. Komunalna preduzeća u svojim računima građanima fakturišu i troškove deponije, ali ne plaćaju račune koje im Deponija fakturiše, pa im ona onemogućava odlaganje otpada", kazao je Bago.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...