Mreža "Naše društvo"
601

Velike zloupotrebe javnog novca u Mostaru: Pročitajte zbog čega je prijavljena gradska vlast

Piše: R. D.
Čistačica u javnom toaletu u Mostaru ima zvanično platu od dvije i po hiljade KM. Ovo je samo jedan od brojnih dokaza zloupotrebe javnog novca u komunalnom sektoru. Brojni slični dokazi danas su prezentirani, a dio su dva i po kilograma teškog dokaznog materijala krivične prijave podnesene protiv Ljube Bešlića i drugih.

Marin Bago iz Mreže "Naše društvo" izvijestio je kako su podnesene krivične prijave protiv Ljube Bešlića, gradonačelnika Mostara, Izeta Šahovića, načelnika Odjela za finansije, Omera Pajića, načelnika Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove, Stjepana Šaravanje, šefa Službe za komunalne poslove i okoliš, te Esada Pobrića, direktora JP Komunalno.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Krivične prijave predate su regionalnom uredu SIPA-e, Tužilaštvu HNK i MUP-u HNK, Odjelu za privredni kriminal. Prijave se odnose na to da su u periodu od 2012. do 2019. godine povrijedili Zakon o komunalnim djelatnostima, Odluku o obavljanju komunalnih djelatnosti u Gradu Mostaru, Odluku o komunalnom redu na način da nisu poštivali rokove, da su proizvoljno i netransparentno trošili javni novac, da su propustili vršiti nadzor nad obavljanjem komunalnih djelatnosti... Time su zloupotrijebili svoj položaj i ovlasti", pročitao je dio prijave Bago.

Marin Bago (Foto: R. D./Klix.ba)
Marin Bago (Foto: R. D./Klix.ba)

Prijava je otišla u tri pravca, nastavio je Marin Bago, van snage su stavljeni zakonom propisani dokumenti, a Mreža "Naše društvo" je od građana i uposlenika uprave dobila brojne dokumente koji dokazuju veliki kriminal.

"Prijava je u drugom smjeru išla na nekompetentnost izvođača javnih radova. Znamo da se taj novac od desetak miliona KM godišnje troši kroz JP Komunalno. Na spisku imaju 192 radnika, a niko ne zna koji su to ljudi. Mi na terenu viđamo petnestak radnika", pojasnio je Bago naglasivši kako "ova petorica misle da im niko ne može ništa".

Husein Oručević (Foto: R. D./Klix.ba)
Husein Oručević (Foto: R. D./Klix.ba)

Husein Oručević je prezentirao konkretne dokaze kroz račune i drugi dokazni materijal kako se vrši zloupotreba javnog novca.

"Na samom početku smo mislili da se radi o nemaru, ali smo dokazali da se radi o privatnoj finansijskoj koristi i nezakonitom trošenju našeg novca", kazao je Oručević.

Iz velikog broja dokaza prezentirana su tri različita primjera, uvećanje računa, računi za neurađeni posao ili fiktivni posao i treći fingiranje cijelog procesa.

"Fingiranje cijelog procesa, ništa nije urađeno, a dobije se novac, je slučaj zbrinjavanja pasa lutalica. Za samo jedan mjesec Grad je preko JP Komunalno platio Kafilerijskoj službi blizu 12,5 hiljada KM, a tako je svaki mjesec. Stoji da rade tri radnika od kojih je svaki od njih plaćen hiljadu i po KM, svakog mjeseca se utroši sto litara goriva, iako ne znam da je iko ikada vidio taj auto. Nakon toga veterinarska stanica tog mjeseca sterilizira, kastrira i eutanizira 45 istih pasa. Sve urade jednom psu samo da bi namirili taj iznos", prestavio je Oručević.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Prema prezentiranim papirima, nekoliko hiljada leševa pasa je deponovano na deponiji koja nije namijenjena za odlaganje animalnog otpada i odmah bi trebala biti zatvorena. Za sedam godina je ovako potrošeno blizu milion KM i za taj novac se moglo izgraditi nekoliko azila koje Grad Mostar nema.

"Ja ću svojim rukama prekopati to groblje i ako nađem jednu lobanju, mi ćemo odustati od ovoga", zaključio je Oručević.

Na kraju je kazano da je loptica sada na strani pravosuđa te da tim ljudima treba oduzeti olovku i pečat.