BiH
87

Deset timova CZ blokirano kod Nemile na putu ka Maglaju, i dalje najteže u ZDK i TK

Piše: N. J.
Odron zemljišta u Nemili
Odron zemljišta u Nemili
Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak za Klix.ba je kazao kako je najvažnije da u večerašnjem pokretanju klizišta kod Vogošće nije bilo ozbiljnije povrijeđenih osoba.

"Naše ekipe su već tamo i rade na rasščišćavanju toga zemljišta, onoliko koliko se to u ovom trenutku može. Najvažnije je da nije bilo teže povrijeđenih u ovoj nesreći", rekao je Solak.

Prema posljednjim informacijama, u Vogošći su povrijeđene tri osobe.

Solak dodaje kako se on trenutno nalazi u Zenici gdje njegove ekipe rade na raščišćavanju zemljišta koje se obrušilo na magistralni put M-17 danas nakon pokretanja tla.

Proboj ka Maglaju

"Problem je što očistimo pet metara, a vrate nam se tri. Međutim, očekujem da ćemo se za koji sat uspjeti probiti i krenuti prema Maglaju, jer ovdje čekam sa 10 timova specijalne namjene, osposobljenih za spašavanje", istakao je naš sagovornik.

Dodao je kako će u pomoć ugroženim gradovima u našoj zemlji krenuti i pripadnici Civilne zaštite iz Hrvatske.

"Oni će večeras krenuti iz Zagreba i preko Slavonskog broda ući u našu zemlju i krenuti prema Maglaju. Donijet će i čamce, a već u ranim jutarnjim satima bi trebali biti na granici Bosanski Brod", ističe Solak.

Istakao je da velike probleme na području Tuzlanskog kantona pravi jezero Modrac koje se preljeva te voda ide prema Lukavcu, ili se vraća prema Živinicama koje su potpuno odsječene.

"Ljudi čine velike napore da se izbore sa situacijom koja je tamo. Mi smo danas dostavljali vreće sa pijeskom u ugrožena područja, pokrenuli mehanizaciju, činimo sve što je u našoj moći da pomognemo ljudima kojima je to potrebno, iako nam je ovo već treća neprospavana noć", ističe Solak. Dodaje kako je situacija teška i u Maglaju, Žepču i Doboju.

Stići će do svih ugroženih

Na kraju je apelovao na građane da ne poduzimaju samoinicijativno bilo kakve spasilačke operacije.

"Mi ćemo stići do svih ugroženih, a najmanje nam u svemu ovome treba da neko ko krene drugome u pomoć i sam zapadne u velike probleme", zaključio je.

Dodao je da je vodostaj rijeke Bosne na području Zenice pa i u Nemili u stagnaciji, iako kiša i dalje pada.