BiH
6

Solak: Štete od poplava su ogromne, na terenu pronalazimo bombe i municiju

Piše: D. B.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Nakon novih poplava koje su se uzrokovane padavinama dogodile u BiH, posebno u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, situacija se smirila, a Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) potpomognuta vojskom radi na raščišćavanju, uklanjanju zemlje i šuta, te normalizaciji situacije u pogođenim područjima. Štete su, već sada je jasno, ogromne.

O trenutnoj situaciji u poplavama zahvaćenim područjima je u razgovoru za portal Klix.ba govorio v.d. direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

"U Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu radimo na oporavku i raščišćavanju puteva, posebno u općini Žepće u MZ Željezno Polje. Tu privodimo posao kraju, jer smo već uklonili glavninu nanosa, koji su išli prema magistralnom putu M17, posebno prema Topčić Polju. Privodimo kraju i sanaciju farme u Gračanici, gdje je uginulo oko 2.000 kokoški. To rješavamo u skladu sa zakonom i u dogovoru sa spalionicama. U Tuzlanskom kantonu također uklanjamo blato i vodu, a radi se u Gračanici, Lukavcu i Srebreniku, gdje su ostale velike posljedice od izlijevanja rijeka Tinje i Spreče. Radimo i u dijelovima gdje su se pojavila velika klizišta, prije svega u Kalesiji, gdje se radi na uspostavljanju funkcije saobraćajnice. Za sve što činimo, konsultujemo se sa strukom, kako bi znali koje metode možemo primjenjivati", izjavio je Solak

Federalnoj upravi civilne zaštite Federacije BiH su se pridružile i Oružane snage sa svojom mehanizacijom i ljudstvom.

"U pomoć su pritekle Oružane snage, čije ljudstvo i mehanizaciju koristimo na nekoliko mjesta. Očekujemo da će danas u MZ Donji Bradići u općini Maglaj svojom mehanizacijom uspjeti obaviti posao. Mi ne možemo ući u raščišćavanje bez adekvatne struke. Klizišta su specifična, pa ne želimo doći u situaciju da otkopavanjem dođe do još većeg urušavanja zemljišta", rekao je Solak.

Dodao je da mina nema, ali da ima naoružanja i municije.

"Mine nismo našli, ali ima NUS-a, bombi, dijelova granata i municije. Smatram da je to naoružanje koje je zaostalo u podrumima. Mislim da je nemoguće da je ručna bomba na polju ostala od rata. Napominjem građanima da, ukoliko primijete bilo kakvo naoružanje, to prijave policiji, kao i da ništa sami ne poduzimaju", kazao je v. d. direktora FUCZ.

Ističe da je prioritet sanirati posljedice majskih poplava.

"Nakon toga će se vršiti procjene šteta nastalih u proteklim danima. Generalno, mogu reći da su štete ogromne. Poslovne zone u Gračanici i Srebreniku su pod vodom, to je dovoljno reći kako bi znali kakva je situacija", jasan je bio Solak.

Broj ljudi na terenu je dovoljan za efikasno obavljanje posla, a kada se steknu uvjeti, pridružit će im se i volonteri.

"Mi smo organizovali i prošli put volonterske akcije, a prije svega se moramo pobrinuti za njihovu sigurnost, pogotovo u dijelovima gdje ima zaostalog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava. Civilna zaštita i vojska se sada mogu nositi s problemima, a volonteri će naknadno biti organizovani, kazao je Solak.

Na kraju razgovora je izrazio zadovoljstvo zbog smirivanja situacije.

"Situacija se uglavnom smirila, nema padavina, vode su se povukle, Sava je opala, a u jednom danu je sa dva metra porasla na čak osam metara. To je bio ozbiljan problem. Međutim, srećom, situacija ide nabolje", završio je Solak.