Živjeli stari prioriteti
17

Dervo Sejdić: Vrijeđa me neprovođenje presude "Sejdić-Finci", ona služi samo za uslovljavanja

I. Č.
Dervo Sejdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: D. S./Klix.ba)
Bliži se 10. godišnjica od donošenja presude u predmetu "Sejdić-Finci", a njeno provođenje postaje sve potrebnije i donošenjem novih presuda Evropskog suda za ljudska prava sve aktuelnije. Uprkos tome, Dervo Sejdić ne smatra da će ijedna presuda biti provedena.

"Da je 2010. ili 2011. provedena presuda u predmetu 'Sejdić-Finci' i usklađena sa Ustavom, sigurno da ne bi bilo potrebe za novim tužbama i predmetima protiv Bosne i Hercegovine. Ustav bi, u tom slučaju, bio u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čime bi bilo regulirano pasivno i aktivno biračko pravo. U prijevodu to znači da bi svi građani BiH mogli da se kandiduju za sve političke funkcije", kategoričan je Sejdić.

Napominje kako ga je povrijedilo kada se odustalo od provođenja presude u predmetu "Sejdić-Finci", odnosno kada je njeno provođenje skinuto s liste prioriteta za Evropsku uniju.

"Osjećao sam se uvrijeđeno i poniženo, i od politike BiH i od politike međunarodne, evropske zajednice. Godine 2013. i 2014. je jedini uslov za pristupanje pregovorima o članstu BiH u EU bila provedba presude 'Sejdić-Finci'. Danas imamo 14 zahtijeva EU. Na 11. mjestu je provedba presude Evropskog suda. To znači da, nažalost, nije u vrhu prioriteta ni domaće, ni politike EU. Institut za ljudska prava nije nešto čime bi se oni mogli ponositi", rekao je Sejdić za Klix.ba.

Upozorava kako bh. političke elite nisu spremne da provedu bilo koju od presuda Evropskog suda za ljudska prava zato što će izgubiti etno-nacionalnu moć.

"Presuda vezana za Mostar je pirova pobjeda. Uzimajući u obzir političku situaciju i političke odnose u BiH, dok su ove tri etnonacionalne, desnoorijentirano političke partije na vlasti nećemo imati ni provedbu presude 'Sejdić-Finci', niti drugih presuda. Jedina prednost u novoj presudi, vezanoj za održavanje izbora u Mostaru, jeste to što Ustavni sud može u roku od šest mjeseci naložiti održavanje izbora", kazao je Sejdić.

Upozorava kako sve presude Evropskog suda za ljudska prava predstavnicima vlasti služe kako bi ih koristili kao principe uslovljavanja, pa i presuda Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

"Pribjegavanje ili zastupanje provedbe u slučaju 'Božo Ljubić' HDZ želi osigurati svoju stopostotnu zastupljenost u vlastima, kako bi odlučivali o interesima hrvatskog naroda na način da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira u kantonima gdje HDZ ima najveću podršku. Onda bi glas Hrvata u Sarajevu, Tuzli, Zenici bio manje vrijedan nego od Hrvata u Međugorju. S time bi se napravila dodatna diskriminacija", zaključio je Dervo Sejdić.