BiH
1

Dervo Sejdić: Rok će biti ispoštovan, ali ne i presuda

FENA
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dervo Sejdić, jedan od apelanata Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, izjavio je danas agenciji Fena da će do 31. augusta biti ispoštovan briselski rok za podnošenje prijedloga bosanskohercegovačkom parlamentu za izmjenu državnog ustava u kontekstu presude Sejdić - Finci.

To po njegovom mišljenju ne znači i da će Ustav BiH skoro biti prilagođen odredbama sudske presude koja pripadnicima manjina u Bosni i Hercegovini omogućava aktivno pravo učešća u institucijama vlasti.

"Formalno gledajući, do 31. augusta u parlamentarnoj proceduri pojavit će se prijedlog ili inicijativa o ustavnim izmjenama na osnovu sporazuma Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine te Hrvatske demokratske zajednice BiH" , kaže Sejdić, ali to će po njegovom mišljenju biti samo predizborni trik jer on ne očekuje da će prijedlog biti i odobren u Parlamentu niti da će biti na dnevnom redu 6. septembra, za kada on očekuje sjednicu tog parlamentarnog nivoa.

"Prijedlog SDP-a i HDZ-a je neprihvatljiv jer produbljuje etničku podjelu u BiH, proizvodi dodatnu diskriminaciju i u suštini se ne bavi implementacijom presude Suda iz Strazbura", naglašava Dervo Sejdić, pripadnik romske zajednice, koji je bio jedan od apelanata Sudu zajedno s Jakobom Fincijem iz jevrejske zajednice u našoj zemlji.