Nezadovoljan dogovorom u Briselu
175

Dervo Sejdić: Kandidovat ću se za člana Predsjedništva BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Dervo Sejdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Dervo Sejdić (Foto: Feđa Krvavac/Klix)
Dervo Sejdić, jedan od apelanata na čiji je zahtjev u Evropskom sudu u Strasbourgu donesena presuda Sejdić-Finci, nije zadovoljan dogovorom lidera šest stranaka i Evropske komisije po pitanju provedbe presude.

Lideri šest stranaka (SDP, SBB, HDZ, HDZ 1990, SNSD i SDS) u Briselu su prošle sedmice načelno dogovorili implementaciju presude Sejdić-Finci kroz takozvani elektorski sistem. Rješenje koje su ponudili predstavnici Evropske komisije (EK) i načelno prihvatili predstavnici vladajuće ''šestorke'' odbacili su predstavnici SDA.

"Ne bih rekao da je bilo puno priče o provedbi presude u smislu njenog osnovnog razloga. Najmanje se pričalo o nacionalnim manjinama i građanima BiH koji se ne deklarišu kao konstitutivni narodi. Bojim se da se u Briselu puno više razgovaralo o zaštiti prava konstitutivnih naroda, nego o zaštiti građana BiH poput mene i Jakoba Fincija", kaže Sejdić u razgovoru za portal Klix.ba.

Naš sagovornik kaže kako nije siguran da je dogovor iz Brisela u skladu sa provedbom presude.

"Evropska komisija i Evropska unija pokušavaju naći neko 'solomonsko rješenje' u ovom momentu, u smislu da se postigne bilo kakav dogovor. Bojim se da su oni uvjereni da nema kvalitetne provedbe presude. Ne vidim kakve veze ima hoće li biti 10, 11 ili 15 izbornih jedinica. Ako se razgovara o pravima manjina i građana, onda treba biti jedna izborna jedinica", kategoričan je Sejdić.

Prije tri godine Sejdić je podnio novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiH. Na nju se, kaže, odlučio zbog neprovođenja prve presude u predmetu Sejdić - Finci, a u odštetnom zahtjevu traži 250.000 maraka.

"Predmet je zaprimljen i čeka se njegovo hronološko rješavanje. Do danas nisam primio nikakve nove informacije. Ne očekujem ništa prije sredine naredne godine", kaže Sejdić.

Sejdić kaže da, ukoliko presuda bude provedena onako kako je Sud naložio, razmišlja o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH ili delegata u Domu naroda.

"Nije jednostavno odlučiti se i ući u izborni proces bez dobrog lobi tima i organizirane pripreme. U svakom slučaju, ako bude moguće, kandidovat ću se za člana Predsjedništva BiH, u najmanju ruku za Dom naroda", kaže Dervo Sejdić za naš portal.