BiH
7

Finci: Ovo što je u Briselu dogovoreno nije implementacija odluke "Sejdić i Finci"

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Kako kažu naši lideri, u Briselu se razgovaralo, ali ništa nije potpisano i ništa nije napisano, tako da je vrlo teško komentarisati ono što bi kod nas rekli 'rekla-kazala' - istaknuo je danas u Sarajevu novinarima Jakob Finci, zamoljen da prokometira prošlosedmične razgovore u Briselu u vezi s implementacijom presude "Sejdić-Finci".

Međutim, dodao je on, sasvim je jasno da ovo što je u Briselu dogovoreno nije implementacija odluke „Sejdić i Finci“, već rješavanje problema trećeg konstitutivnog naroda, odnosno davanja određenih garancija da će u hrvatskim kantonima se moći izabrati hrvatski član Predsjedništva BiH, a ne neko ko će biti formalno Hrvat, ali neće zadovoljavati kriterije koje te političke partije stavljaju da bi nekoga priznali za Hrvata.

  • S druge strane, bojim se da sam sistem elektorskog glasanja će biti ponovo jedan novi eksperiment za nas da u deset kantona biramo određeni broj elektora pa da onda još neki kantoni imaju bonus elektore. Tako da niko još ne zna ni kako će to izgledati, ni kako će to u praksi raditi - kazao je Finci.

Međutim, dodao je on, uopšte nije jasno na koji način će svi građani BiH moći da se kandiduju za mjesto u Predsjedništvu BiH, što presuda Suda u Strazburu izrazito traži, nego samo govore o tome kako će elektori birati kasnije svoje kandidate.

  • Jednostavno, uvijek je bolje dogovoriti se nego se ne dogovoriti. Pa iako je ovo neki dogovor, svaka čast. Ako bude radio, biće mi drago da u oktobru 2014. ipak imamo izbore - kazao je Finci.

Na pitanje da li je optimist da će do 11. aprila, kada je najavljen dolazak komesara EU za proširenje Štefana Filea u BiH, ipak biti na zadovoljavajući način riješeno pitanje presude „Sejdić i Finci“, Finci je odgovorio: „Bojim se da su napokon naši političari shvatili šta znači kad vas suspenduju iz Vijeća Evrope, jer to nije samo da delegacija od pet ljudi neće sjediti tamo na sastancima, nego automatski se prekidaju svi odnosi i sa Svjetskom bankom i sa MMF-om i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj“.

  • A mi smo, nažalost, u situaciji da smo na stalnoj 'infuziji' tih finansijskih institucija i prekid tog finansiranja značio bi goru situaciju nego što je u Grčkoj, na Kipru ili u nekim drugime evropskim zemljama - kazao je Finci.

Zbog toga će, dodaje on, vjerovatno svako progutati knedlu i nešto do 11. aprila potpisati.

  • Bila bi velika tragedija za ovu zemlju da se sporazum ne postigne i da se naš ulaz u Evropu odgodi za sljedeće dvije godine - kazao je Finci.