Nisu svi u EU saglasni
54

Der Standard: Italija je pokušala spriječiti Schmidta da iskoristi Bonske ovlasti

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Der Standard, u svojoj analizi burnih dešavanja u Bosni i Hercegovini prethodne sedmice, objavljuje da je Italijanska ambasada u BiH pokušala spriječiti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da donese odluku o finansiranju izbora.
Visoki predstavnik je donio odluku kojom se izdvaja 12,5 miliona KM za pripremu i provedbu Općih izbora koji su planirani za oktobar ove godine. Osim toga, izmijenio je zakon tako da se riješi problem svake buduće potencijalne blokade finansiranja. Način na koji je to uradio je davanjem većih ovlasti zamjeniku ministra finansija BiH nego što ih ima sada.

Schmidt je bio primoran na ovaj potez s obzirom na to da je rok za finansiranje izbora istekao 19. maja, a HDZ-ov ministar Vjekoslav Bevanda nije imao mnogo volje da radi na ovom pitanju nakon što su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Očito je kako je HDZ na ovaj način pokušao odgoditi predstojeće izbore i na taj način doći do političkog cilja, međutim međunarodna zajednica je na vrijeme reagovala.

Prije donošenja odluke, Schmidt je održao nekoliko sastanaka i razgovora sa domaćim i međunarodnim predstavnicima, a kako piše Der Standard nisu svi bili za to da on iskoristi Bonske ovlasti.

Navode kako neki predstavnici Evropske unije vide visokog predstavnika u BiH kao konkurenciju te da neke snage unutar EU žele oslabiti ili čak ukinuti njegovu funkciju.

"Uoči donošenja odluke, pokušali su da spriječe Schmidta da iskoristi svoja ovlaštenja. Prije svega je intervenisala Ambasada Italije u Sarajevu", naveo je austrijski list.

Oni na kraju zaključuju da je Schmidt morao reagovati s obzirom na novu geopolitičku situaciju i prijetnju koja postoji u BiH s obzirom na neke bliske veze s Kremljom.