{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dennis Gratz ulazi u Federalni parlament, uspjeh Naše stranke u KS

14.10.2014. u 12:34
364
160
Dennis Gratz ulazi u Federalni parlament, uspjeh Naše stranke u KS
364
Dennis Gratz ulazi u Federalni parlament, uspjeh Naše stranke u KS
Dennis Gratz (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Naša stranka će prvi put nakon ovih izbora imati zastupnika u Federalnom parlamentu, odnosno u Zastupničkom domu. Predsjednik ove stranke Dennis Gratz dobio je dovoljno glasova za mandat u naredne četiri godine. Ova stranka je također postigla dobar rezultat i u Kantonu Sarajevo.
U Skupštini Kantona Sarajevo imat će tri ili četiri zastupnika, a očekuju da će imati i delegata u Domu naroda FBiH iz KS, kao i u prošlom mandatu.

U razgovoru za Klix.ba, Gratz je rekao da su u toj stranci zadovoiljni izbornim rezultatom.

"Mi još uvijek nismo sigurni koliko zastupnika ćemo imati u Skupštini Kantona Sarajevo, tri ili četiri. Za sada su tri sigurna. Još uvijek se broje glasovi. Moguće je da imamo jednog zastupnika u Tuzli, ali na to ne računamo, jer veća je vjerovatnoća da nećemo imati taj mandat. Što se tiče državnog parlamenta, tu nećemo imati nikoga. Imali smo dobru listu i dobili značajan broj glasova, ali nismo uspjeli dostići tri procenta", kaže Gratz.

Kada su u pitanju općenito rezultati izbora, Gratz kaže da postoji doza ogorčenosti zbog male izlaznosti birača, ali i zbog činjenice da su građanke i građani glasali za etnonacionalne stranke.

"Te stranke su vladele i vladaju ovom zemljom, a nama nije dobro. Generalno, to je zabrinjavajuće, ali činjenica da je DF napravio dobar rezultat, da i u SBB-u ima dobrih ljudi koji su napravili dobar rezultat, da je Naša stranka uduplala rezultat u KS..., nam nekako ulijeva nadu da ideal građanske BiH nije zaboravljen. Što se tiče nas, pokazalo se da odgovorno bavljenje politikom u proteklih šest godina ipak polučuje rezultat. Cijela naša kampanja je koštala koliko košta jedan dan velikih stranaka", kaže Gratz.

Predsjednik Naše stranke je možda i jedini koji je svakodnevno tokom kampanje dijelio promotivne stranačke letke na ulici i direktno razgovarao sa građanima tokom kampanje.

"Činjenica je da se niko od naših članica i članova ne stidi toga što je dio Naše stranke i nema za to razloga. Ja sam samo jedan u timu Naše stranke i podrazumijeva se da ću biti na štandu sa svakim volonterom i članom stranke, bez obzira na kojoj on funkciji bio. To nije samo u kamanji tako, ja jedva čekam da se konstituišu Skupština KS i Parlament FBiH da pokažemo da su glasovi građana koje su nama dali otišli pravim ljudima", kaže predsjednik Naše stranke.

U ovoj stranci očekuju da će vlast biti brzo konstituisana i da će odgovorno raditi svoj posao. Kada su u pitanju eventualne koalicije, Gratz kaže da je sve još neizvjesno.

"Posljednje četiri godine smo bili svjedoci najvećih vratolomija i raspodjela fotelja. Sve to u ovom trenutku je na nivou špekulacije i mi u Našoj stranci ne želimo da se time bavimo. Svi oni koji su napravili rezultat imaju odgovornost prema građanima da što prije formiraju vlast i da se prihvate rješavanja ozbiljnih problema. Mi ćemo ih na to podsjećati", kazao je Gratz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: