Važno tržište
196

Dennis Gratz: Ukinite vize Kosovarima, umjesto prazne priče o priznanju

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije zatražio je da se pokrene proces ukidanja viznog režima koji Bosna i Hercegovina ima prema građanima Kosova.

Gratz smatra da umjesto "praznih priča" o priznanju, koje se ne može dogoditi bez podrške člana Predsjedništva koji se bira iz RS-a, politika iz Sarajeva mora napraviti pomak po konkretnom pitanju - ograničenju slobode kretanja između građana Kosova i BiH.

"Bosna i Hercegovina se zbog specifičnog političkog konteksta u ranijem periodu praktično odredila da će pratiti politiku Srbije po pitanju odnosa sa Kosovom. Međutim, u praksi su se odnosi Prištine i Beograda liberalizirali, a mi smo ti koji kaskamo", upozorava Gratz.

"Kosovo je izuzetno važno izvozno tržište za Bosnu i Hercegovinu, a između građana naše zemlje i Kosova postoje neraskidive veze kroz poslovnu, akademsku i kulturnu saradnju, ali i brojne porodične veze. I dok zvanična politika često obećava i govori o nekim velikim promjenama, ja bih zamolio da počnu od malih - ukinimo vizni režim sa Kosovom", zatražio je Gratz.

"Pitanje slobode kretanja nema nikakve veze sa onim što birokratija naziva 'prejudiciranjem statusa Kosova'. Mi jednostavno moramo napraviti ovaj iskorak, jer je to u interesu ekonomije i društvene saradnje, a ne nanosi štetu nikome", zaključio je Gratz.