Dobri odnosi
11

Denis Zvizdić ugostio premijera Makedonije Zorana Zaeva, cilj poboljšati ekonosmku saradnju

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevom o bilateralnim odnosima i jačanju saradnje dvije zemlje na euroatlantskom putu.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su Bosna i Hercegovina i Makedonija dvije prijateljske zemlje koje povezuje zajednička historija i kultura. Istaknuo je da obje države njeguju multietničnost i dijele zajedničke vanjskopolitičke ciljeve, a to su EU i NATO integracije. Dodao je da je politička saradnja dvije zemlje odlična čemu svjedoči i nedavno potpisani Sporazum o saradnji Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali da bi trebalo uložiti dodatni napor na intenziviranju ekonomske saradnje na obostranu korist građana obje zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić je informirao premijera Zaeva o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na ostvareni napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu i izazovima koji se nalaze pred našom zemljom u daljnjem integracijskom procesu.

Tokom susreta dogovorena je službena posjeta delegacije Vlade Republike Makedonije našoj zemlji krajem jula 2017. godine.