Vijeće ministara BiH
15

Denis Zvizdić: Prihvatanje ugovora o transportnoj zajednici značilo bi boljitak, ali tu nema prisile

Piše: I. Č.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je na Samitu u Trstu konstatovan izuzetno značajan napredak u 2016. godini.

"Prošla godina je bila najuspješnija godina imajući u vidu da smo predali aplikaciju, da je aplikacija prihvaćena i da smo dobili upitnik. Uz to je usvojen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i veliki broj drugih propratnih dokumenata", kazao je Zvizdić.

Dodao je da bi takav put evropskog angažmana trebalo nastaviti i u 2017. godini.

"Bitno je naglasiti da je na Samitu u Trstu evropska perspektiva još jednom vrlo jasno potvrđena, a sve ostalo zavisi umnogome od Bosne i Hercegovine", poručio je Zvizdić.

Dodao je kako je Vijeće ministara usvojilo transportnu i okolišnu strategiju, a da bi uskoro trebala biti usvojena i energetska.

"BiH su odobrena četiri projekta od ukupno šest projekata strategije za Zapadni Balkan. Jedan projekt je ravnomjerno zastupljen na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske, a drugi na području Distrikta Brčko", istakao je Zvizdić.

Istakao je da to govori o izuzetno visokoj zrelosti projekata Vijeća ministara i svih drugih institucija koje su učestvovale u izradi.

"Nadamo se da će biti usvojen i Ugovor o transportnoj zajednici. To bi značilo daljnju izgradnju infrastrukture i bolje transportno povezivanje, a prihvatanje ugovora treba da bude bez ikakvih uvjeta", istakao je Zvizdić.

Naveo je da se na tom ugovoru već dugo radi, a da su prvi koraci rada na ovom ugovoru započeli još 2009. godine.

"Moram napomenuti da Vlada FBiH neće učestvovati u bilo kakvoj rotaciji. Državne institucije su nadležne za te stvari vezane za transportnu zajednicu", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Dodao je da su dobili četiri projekta, od mogućih šest, a da je riječ o projektima cestovne infrastrukture.

"Pripremat ćemo se za naredni samit. Osim projekata iz cestovne, trebamo insistirati i na projektima željezničke infrastrukture", napomenuo je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, u Trstu se još govorilo o digitalizaciji i drugim temama.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko vratio se godinu unazad kazavši da su mu zvaničnici Evropske unije još tada napominjali da bez usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici neće imati nijedan projekt.

"Za dva mjeseca smo pokrenuli transportnu strategiju, što nam je omogućilo i da budemo u Trstu. Prihvaćena su četiri projekta. Mi smo znali da su projekti koji su došli iz BiH izuzetno dobro napravljeni", kazao je Jusko.

Prema njegovim riječima, riječ je o projektima sigurnosti u saobraćaju, gdje svaka zemlja treba da izradi analizu i locira tačke gdje ima najviše saobraćajnih nesreća i najviše poginulih.

"Uz to će se ići na pravljenje centralne baze podataka svih zemalja gdje bismo objedinjavali sve podatke. BiH 500 miliona neće dodijeliti nikome", zaključio je ministar Jusko.