Jedan kabinet
142

Denis Zvizdić od danas šef i izvršne i zakonodavne vlasti u BiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić danas je zvanično, po sili zakona, postao i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Mandat Borjane Krišto (HDZ BiH) kao predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH započeo je 6. decembra 2018. godine i trajao je do 5. augusta 2019. godine kada je predsjedavanje preuzeo Denis Zvizdić (SDA).

Naime, predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, kao i predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH rotiraju se svakih osam mjeseci, isto kao i članovi Predsjedništva BiH.

Zvizdić će se na poziciji predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH zadržati sve do 5. aprila 2020. godine kada će predsjedavanje od njega preuzeti Nebojša Radmanović (SNSD).

Važno je istaći kako Zvizdić prima plaću samo kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH te da za razliku od svojih zamjenika u PSBiH još uvijek nije imenovao šefa kabineta i savjetnike u PSBiH, iako na to ima pravo. Zvizdić će kabinet formirati tek kada se imenuje novi saziv Vijeća ministara BiH.

Inače, mandat Borjane Krišto ostat će upamćen po tome što je rijetko kada sazivala sjednice državnog organa zakonodavne vlasti. Zastupnici od 6. decembra 2018. godine, odnosno od dana konstituisanja Zastupničkog doma PSBiH, nisu održali nijednu redovnu sjednicu niti su usvojili ijedan akt koji bi omogućio bolji život građanima BiH.

Sve vrijeme parlamentarci su redovno primali plaće i ostale naknade za svoj nerad, a neki od njih čak su iskoristili i godišnje odmore.

Za očekivati je da će Zvizdić biti mnogo ažurniji od Krišto i da će redovnije sazivati sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer su uprkos blokadama SNSD-a stvoreni svi uslovi za redovan rad Zastupničkog doma PSBiH.

Zanimljivo je da će se sve do oktobra 2019. godine na ključnim pozicijama u Parlamentarnoj skupštini BiH nalazit bošnjački politički predstavnici. Naime, do 27. oktobra 2019. godine na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nalazit će se Bakir Izetbegović.