Poruka iz Mostara
197

Denis Zvizdić: Nema države bez naroda, treba jačati nacionalni identitet

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mostarskim Šehitlucima nastavljeno je obilježavanje Dana državnosti u gradu na Neretvi. Poseban gost na akademiji bio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je kazao da je današnji dan jedan od četiri najvažnija u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine.

“Poruke ZAVNOBiH-a su emancipacijske i dale su suštinu i bit Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana. Činjenica je da one nisu potpuno oživotvorene u periodu funkcionisanja SFRJ jer Bošnjaci dugo nisu bili prihvaćeni kao ravnopravan narod, ali na nama je da danas slijedimo njegova prava usmjerenja definisano u rezoluciji ZAVNOBiH-a”, kazao je Denis Zvizdić.

On je poručio kako danas treba jačati nacionalni identitet jer nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države.

“Država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog subjektiviteta. Oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i Ostalima. Jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva kako bi se nastavili kretati prema naša dva cilja EU i NATO” zaključio je Zvizdić.

Brojne delegacije ranije su položile cvijeće na Partizanskom spomen groblju, istaknuta je jaka antifašistička poruka današnjeg dana te njena vrijednost u današnjim iskušenjima Bosne i Hercegovine.