{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Denis Bećirović predložio rezoluciju o provjeri porijekla imovine

F
6.1.2014. u 12:22
0
63
Denis Bećirović predložio rezoluciju o provjeri porijekla imovine
0
Denis Bećirović predložio rezoluciju o provjeri porijekla imovine
Denis Bećirović
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je danas Agenciji FENA kako smatra da aktivna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije predstavlja jednu od najprioritetnijih aktivnosti institucija BiH, ali i institucija bosanskoherceghovačkih entiteta.
Smatram, također, dodao je on, da svi trebamo biti svjesni važnosti izgradnje punog povjerenja u državne i entitetske zvaničnike u izvršnim i zakonodavnim organima kao i svjesni važnosti poštivanja Ustava i zakona naše zemlje.

"Naravno, moramo biti opredjeljeni za dalje jačanje zakonitosti, demokratizaciju društva i punu transparentnost svih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Imajući to u vidu, predložio sam rezoluciju o provjeri porijekla imovine", kazao je Bećirović.

Dodao je da suština te rezolucije jeste da, ako bude usvojena, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležna tužilaštava i državnu Agenciju za istrage i zaštitu da, u saradnji sa drugim organima vlasti, detaljno provjere porijeklo imovine: članova Predsjedništva BiH, poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i Republike Srpske, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS-a, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a, ministara i zamjenika ministara u Vladi Federacije BiH i Vladi RS-a i predsjednika političkih stranaka koji imaju svoje predstavnike u organima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"U ovoj rezoluciji, između ostalog, stoji da svi navedeni državni zvaničnici trebaju najkasnije u roku od 45 dana od dana usvajanja rezolucije, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, dostaviti precizne, sveobuhvatne i potpune izjave o svom imovinskom stanju i imovinskom stanju članova porodice", kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, te izjave bi trebale da sadržavaju podatke o imovini stečenoj od međunarodnog priznanja BiH do danas, sa svim navedenim vrijednostima - novcem, nekretninama, firmama, vozilima te ostalim stvarima od značajne vrijednosti stečenim u BiH i izvan države BiH „sa naznakom kako i kada je imovina stečena i koliko je poreza na ukupan prihod građana plaćeno, kako bi se jasno vidjelo šta je legalno stečeno i oporezovano“.

"Moram reći da je ova obaveza ispitivanja i utvrđivanja porijekla imovine data našoj zemlji još 2008. godine, u vrijeme analiziranja mogućnosti da se građanima BiH ukinu vize, kada je i Evropska komisija zaključila da je u BiH nužno pristupiti promjenama zakonodavstva kako bi se oduzimala imovina od onih koji su je nelegalno i nezakonito stekli", kazao je Bećirović.

Dodao je da taj isti zahtjev stoji i u Mapi puta za BiH koju je sačinila i Evropska unija.

"Očekujem spremnost i svih drugih da prihvatimo ovakvu rezoluciju sa konkretnim prijedlogom zaključaka i mjera kako bi sa najodgovornijih političara u BiH skinuli sve hipoteke koje se pojavljuju u javnosti i pokazali da smo zaista spremni da, pored deklarativnog, pokažemo i konkretnim primjerom da smo spremni da vrlo jasno damo na uvid svu imovinu koju posjedujemo i da obrazložimo način na koji smo je stekli", kazao je Bećirović Agenciji FENA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: