BiH
0

Denis Bećirović predložio rezoluciju o provjeri porijekla imovine

FENA
Denis Bećirović
Denis Bećirović
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović kazao je danas Agenciji FENA kako smatra da aktivna borba protiv organiziranog kriminala i korupcije predstavlja jednu od najprioritetnijih aktivnosti institucija BiH, ali i institucija bosanskoherceghovačkih entiteta.

Smatram, također, dodao je on, da svi trebamo biti svjesni važnosti izgradnje punog povjerenja u državne i entitetske zvaničnike u izvršnim i zakonodavnim organima kao i svjesni važnosti poštivanja Ustava i zakona naše zemlje.

"Naravno, moramo biti opredjeljeni za dalje jačanje zakonitosti, demokratizaciju društva i punu transparentnost svih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. Imajući to u vidu, predložio sam rezoluciju o provjeri porijekla imovine", kazao je Bećirović.

Dodao je da suština te rezolucije jeste da, ako bude usvojena, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležna tužilaštava i državnu Agenciju za istrage i zaštitu da, u saradnji sa drugim organima vlasti, detaljno provjere porijeklo imovine: članova Predsjedništva BiH, poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH, predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i Republike Srpske, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i Narodnoj skupštini RS-a, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a, ministara i zamjenika ministara u Vladi Federacije BiH i Vladi RS-a i predsjednika političkih stranaka koji imaju svoje predstavnike u organima izvršne i zakonodavne vlasti na državnom i entitetskom nivou.

"U ovoj rezoluciji, između ostalog, stoji da svi navedeni državni zvaničnici trebaju najkasnije u roku od 45 dana od dana usvajanja rezolucije, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, dostaviti precizne, sveobuhvatne i potpune izjave o svom imovinskom stanju i imovinskom stanju članova porodice", kazao je Bećirović.

Po njegovim riječima, te izjave bi trebale da sadržavaju podatke o imovini stečenoj od međunarodnog priznanja BiH do danas, sa svim navedenim vrijednostima - novcem, nekretninama, firmama, vozilima te ostalim stvarima od značajne vrijednosti stečenim u BiH i izvan države BiH „sa naznakom kako i kada je imovina stečena i koliko je poreza na ukupan prihod građana plaćeno, kako bi se jasno vidjelo šta je legalno stečeno i oporezovano“.

"Moram reći da je ova obaveza ispitivanja i utvrđivanja porijekla imovine data našoj zemlji još 2008. godine, u vrijeme analiziranja mogućnosti da se građanima BiH ukinu vize, kada je i Evropska komisija zaključila da je u BiH nužno pristupiti promjenama zakonodavstva kako bi se oduzimala imovina od onih koji su je nelegalno i nezakonito stekli", kazao je Bećirović.

Dodao je da taj isti zahtjev stoji i u Mapi puta za BiH koju je sačinila i Evropska unija.

"Očekujem spremnost i svih drugih da prihvatimo ovakvu rezoluciju sa konkretnim prijedlogom zaključaka i mjera kako bi sa najodgovornijih političara u BiH skinuli sve hipoteke koje se pojavljuju u javnosti i pokazali da smo zaista spremni da, pored deklarativnog, pokažemo i konkretnim primjerom da smo spremni da vrlo jasno damo na uvid svu imovinu koju posjedujemo i da obrazložimo način na koji smo je stekli", kazao je Bećirović Agenciji FENA.