BiH
27

Demonstranti se "preselili" ispred Alte da ne bi smetali parlamentarcima

Piše: T. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nekoliko desetaka osoba okupilo se i danas na "Kafi za JMB". Ovoga puta proteste su održali na platou ispred tržnog centra Alta, koji se nalazi prekoputa Parlamenta BiH, da, kako su istakli, ne bi stvarali buku i smetali parlamentarcima dok rade.

Građani su na platou ispred Alte popili kafu i razgovarali. Istakli su da će mirne proteste nastaviti sve dok ne bude usvojen zakon o JMB, a rok koji su dali parlamentarcima je 30. juni.

"S obzirom na izjave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se parlamentarci osjećaju nesigurno u Parlamentu BiH i da zbog demonstranata ne smiju doći na posao, odlučili smo se 'preseliti' na plato ispred Alte", kazao je Aldin Krivan, jedan od demonstranata.

Feđa Štukan je istakao da će se "Kafa za JMB" održavati svakog dana, do ispunjavanja zahtjeva.

"Bit ćemo tihi i nećemo praviti nikakvu buku, kako bi parlamentarci mogli raditi svoj posao", kazao je Štukan.

Istakao je da je zadovoljan jučerašnjim protestima te da je ponosan zbog toga što nije bilo nikakvih incidenata.

Zahtjevi demonstranata ostaju isti - zahtijevaju usvajanje zakona o JMB, osnivanje fonda solidarnosti za djecu kojoj je potrebno liječenje izvan BiH te slivanje u taj fond 30 posto od plaća parlamentaraca i ministara. Traže i nekažnjavanje učesnika protesta.