BiH
683

Demonstranti pozivaju Novalića da im se obrati, prijete blokadom grada

Piše: E. F.
Okupilo se više od pet hiljada demonstranata (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Demonstranti koji su okupljeni ispred zgrade Parlamenta FBiH s ciljem da spriječe današnje usvajanje novog zakona o radu koji je u parlamentarnoj proceduri, zahtijevaju da im se obrati premijer FBiH Fadil Novalić.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, demonstranti su Novaliću dali pola sata vremena da se obrati prisutnima. U suprotnom prijete da će blokirati grad.

Jedan od radnika KJKP Rad zaprijetio je i da će se zapaliti pred svojom firmom ukoliko današnji Prijedlog zakona o radu bude usvojen.

Na današnje demonstracije stigao je i veliki broj mladih ljudi jer su, kako su kazali u razgovoru sa novinarima portala Klix.ba, zabrinuti za svoju budućnost.

Među njima su uposlenici telekoma, pošte, raznih ministarstava, rudari, radnici metalske i drvne industrije... Kažu da su rijetki imali sreću da se zaposle, a sada strahuju za budućnost.

"Zakon o radu nije dobar. Ugrožava prava radnika. Kažu da su im problem kolektivni ugovori, a na vlasti su isti 20 godina, oni koji su i potpisali te ugovore. Nemamo za koga glasati jer nijedna stranka nam ne daje nadu", rekao je mladi uposlenik Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ipak, nadaju se boljem i kažu da ne planiraju napustiti BiH jer je to njihova domovina.