BiH
71

Hiljade demonstranata obara novi zakon: Ko radi umrijet će od gladi!

Piše: E. F.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Radnici nezadovoljni novim Prijedlogom zakona o radu okupili su se danas pred zgradom Vlade FBiH kako bi poručili vlastodršcima da neće dozvoliti da se umanje prava radnika.

Na skupu se mogu vidjeti različiti natpisi kojima se ukazuje na pogubnost novog zakona po radnike, a među njima je svakako i poruka "Zakon od radu pročitao sam od A do IŠ".

Negodovanje zbog činjenice da se nepovoljno zakonsko rješenje po radnike našlo pred parlamentarcima demonstranti pokazuju i parolama "Ko radi, umrijet će od gladi", "Dome naroda, narod ti je gladan", "Naše bolesno društvo ima bolesne vođe"...

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Natpisom koji je ujedno i parola današnjih protesta "Ne novom zakonu o radu kojim se umanjuju radnička prava" na proteste su stigli i radnici iz Unsko-sanskog kantona.

Semir Fajić iz Sindikata obrazovanja USK kazao je danas reporterki Klixa kako je iz ovog kantona danas na proteste stiglo 120 osoba.

"Doveli su nas do toga da moramo izaći na ulice i tražiti minimalna prava. U našem kantonu nije ispoštovan kolektivni ugovor koji smo jedva dobili i rezultat toga je da su tužbe pokrenute. USK je po tome najtuženiji kanton, a usvajanjem ovog zakona bilo bi mnogo gore", kazao je Fajić te dodao da zakon treba usvojiti, ali uz doradu i dogovor sa sindikatima.

Nadžija Bukvić, uposlenica Ministarstva rada i socijalne politike FBiH kazala je za Klix.ba danas da bi premijer trebao da provede smanjenje javne potrošnje, a ne da laže narod.

"Na telefone troše od 150 do 500 KM, na reprezentaciju 2.000 KM po ministarstvu. Zapošljavaju svoje ljude uprkos moratoriju na zapošljavanje. U mom ministarstvu šest ljudi je primljeno i rade na ugovor o djelu", kazala je Bukvić.

Zineta Svirac, uposlenica Općine Stari Grad u razgovoru sa reporterkom portala Klix.ba istakla je kako bi načelnik ove općine, Ibrahim Hadžibajrić, trebao biti primjer Fadilu Novaliću kako raspodjeliti troškove, upravljati dohodcima i imati dobru poslovnu politiku.