{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demokratska fronta: SDA i HDZ žele izvršiti ekonomski državni udar

24.4.2015. u 10:04
158
212
Demokratska fronta: SDA i HDZ žele izvršiti ekonomski državni udar
158
Demokratska fronta: SDA i HDZ žele izvršiti ekonomski državni udar
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) na jučer održanoj sjednici dalo je punu podršku politici koju članovi DF-a vode u izvršnoj vlasti i upravljanju javnim resursima. Ekonomski program DF-a ''Vizija 14-22'' promoviše depolitizaciju u upravljanju javnim preduzećima, saopšteno je Iz DF-a.
Dodaje se da Predsjedništvo DF-a želi "izraziti žaljenje da su rukovodstva HDZ-a i SDA čini se odlučila da, zbog uspostave političke kontrole nad jednim ili dva upravna i nadzorna odbora, dovedu u pitanje euroatlantsku budućnost naše zemlje i put u EU i NATO".

"Naš cilj je da u javna preduzeća uvedemo princip stručnosti i da njima rukovode najbolji stručnjaci iz date oblasti, a nikako politički podobni kadrovi. To su preduzeća u vlasništvu svih građana i građanki ove zemlje, a ne stranački plijen. DF neće dozvoliti političke smjene i imenovanja, nego samo prema zakonskim procedurama i putem otvorenog javnog konkursa u resorima kojima upravljaju naši ministri. Predsjednistvo DF-a dalo je punu podršku svim ministrima DF-a na svim nivoima vlasti da istraju u primjeni DF-ovog programa i nastave provoditi naše osnovne politike i štititi zakonitost i javni interes u upravljanju javnim preduzećima", navodi se u saopštenju.

Ističu da najavljeno uvođenje novih propisa kojima se reguliše izbor upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima, a koja su "nesumnjivo protivna važećem Zakonu o privrednim društvima", smatraju nezakonitim i ravnim ekonomskom državnom udaru.

"Naši predstavnici u vlasti će poduzeti sve mjere da zaštite zakonitost u radu Vlade, onih ministarstava kojima upravljaju ministri iz DF-a, te javnih preduzeća koja se nalaze u njihovim resorima. Zakonom je nedvosmisleno propisano da su vlasnici javnih preduzeća resorna ministarstva i pokušaj izmjene te činjenice putem krnje odluke Vlade je put u haos. Osnovni zadatak svakog trenutnog člana upravnih i nadzornih odbora, odnosno članova uprave je zaštita zakonitosti u radu firmi, te imaju obavezu da odbiju provesti nezakonite odluke koje bi bile donesene od strane Vlade Federacije. Imat će punu podršku DF-a u tome! Pozivamo sve političke stranke, nevladine organizacije i međunarodnu zajednicu da nam se u tome pridruže", dodaje se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: