Sarajevo
0

Demobilisani borci prijete protestima bude li Purda izručen Srbiji

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Koordinacijski odbor boračkih udruženja, organizacija i saveza iz Federacije Bosne i Hercegovine, koji je u utorak zasjedao u Sarajevu, zatražio je od političkih stranaka da u roku od deset dana postignu dogovor o uspostavi nove vlasti, a istovremeno je zaprijetio masovnim protestima ako bi bh. pravosuđe odlučilo izručiti hrvatskog branitelja Tihomira Purdu Srbiji.

Predsjednik koordinacijskog odbora Said Kulosman izjavio je kako je strankama ostavljen rok od deset dana za postizanje dogovora o uspostavi vlasti koja mora početi hitno rješavati nagomilane probleme u zemlji, uključujući tu status demobilisanih boraca i članova porodica poginulih i nestalih.

"Ako ne bude vlasti u roku od deset dana, koordinacijski odbor će se ponovo sastati i odlučiti o primjeni nekih radikalnijih mjera. Ne bismo željeli da se dogodi nešto poput onoga u Egiptu ili Tunisu, no ovo je krajnje upozorenje da se pristupi konstituiranju vlasti na svim nivoima", kazao je Kulosman.

Koordinacija boračkih udruženja na sarajevskom je skupu razmatrala i slučaj Tihomira Purde, koji od 5. januara u ekstradicijskom pritvoru u Zenici čeka odluku Suda BiH o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje zbog navodnog sudjelovanja u ratnim zločinima.

Predsjednik Udruge umirovljenih i razvojačenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivan Jurčević upozorio je kako su kroz patnje kroz koje sada prolazi Tihomir Purda nepravedno već prošli brojni drugi koje je optužilo srbijansko pravosuđe te da stoga ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ne smije dopustiti da Purda bude izručen.

"U slučaju da Purda bude izručen može doći do ogromnih protesta, posebno na teritoriji Federacije BiH", zaprijetio je Jurčević poručivši kako su sva hrvatska i bošnjačka udruženja okupljena u koordinaciji potpuno ujedinjena oko ovih stajališta.