Jadranka Kosor
0

"Najvažnije je da je ustanovljeno da Purda nije kriv"

SRNA
Predsjednik Vlade Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je danas da je najvažnije da su hrvatske pravosudne institucije ustanovile da Tihomir Purda, koji se nalazi u pritvoru u BiH, nije kriv za zločine nad Srbima 1991. godine u Vukovaru, te da su njegovi iskazi u Srbiji dobijeni na silu tokom zarobljeništva.

"S puno argumenata o tome svjedoče i ispitani svjedoci. Vjerujem da će te argumente i činjenice uzeti u obzir i pravosudne institucije BiH", izjavila je Kosorova nakon Izbornog sabora Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" u Zagrebu.

Komentarišući proteste hrvatskih boraca povodom slučaja "Purda" u Vukovaru, Kosorova je rekla da potpuno razumije uznemirenost boraca, zbog čega je donijela odluku da nekoliko ministara bude danas u Vukovaru kako bi borcima i ljudima prenijeli šta su sve preduzele institucije hrvatske države.

"Mi smo s njima, u svakom trenutku kao što smo to bili i devedesetih", rekla je Kosorova i dodala da je Hrvatska bila "žrtva brutalne agresije".

Sud BiH odbacio je 26. januara žalbu odbrane Tihomira Purde na odluku kojom mu je 20. januara produžen pritvor na zahtjev Srbije koja traži njegovo izručenje zbog zločina nad Srbima 1991. godine u Vukovaru.

Purda ostaje u zatvoru zato što postoji opasnost od njegovog bjekstva. U zatvoru će biti sve do odluke Suda o zahtjevu za izručenje koje je podnijela Srbija.

Purda je na osnovu međunarodne potjernice uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje u BiH. Hrvatsko državno tužilaštvo je taj slučaj pregledalo i ispitalo mnogo svjedoka, te zaključilo da nema elemenata krivičnog djela.
Ministar Pravde Srbije Snežana Malović izjavila je ranije da je Srbija podnijela zahtjev za izručenje Purde, jer su hrvatski nadležni organi obavijestili Ministarstvo pravde da neće preuzeti njegovo krivično gonjenje.