Traže svoja prava
375

Demobilisani borci blokirali glavnu saobraćajnicu kod Vlade FBiH u Sarajevu

Piše: Dž. Č.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Demobilisani borci koji već mjesecima traže svoja prava ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine blokirali su glavnu saobraćajnicu u ovom dijelu Sarajeva.

Mašući transparentima i zviždući na ulici oni još jednom poručuju kako žele da se čuje njihov glas.

Ranije su govorili kako će ostati ispred zgrade Vlade FBiH dok se ne riješe njihova tri glavna zahtjeva, a to su jedinstveni registar boraca, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja koja su formirana od 2006. godine te zbrinjavanje nezaposlenih boraca. Njihove zahtjeve niko nije ispunio od prošle godine zbog čega su odlučili blokirati ulicu. Nije poznato do kad će trajati blokada.

Podsjećamo, demobilisani borci iz 15 općina FBiH predali su 6. februara Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Vlade FBiH zbog nepoštivanja obaveza iz Sporazuma o dinamici realizacije boračkih zahtjeva od 26. jula 2017. godine.

Potpisanim Sporazumom trebalio su biti zbrinuti nezbrinuti borci Armije RBiH te obezbijeđenja mjesečna plaća nezaposlenim borcima u iznosu od 25 posto prosječne plaće u FBiH. Također, borcima je obećan Registar koji nisu dobili.

Sporazum su potpisali borci koji su u julu 2017. demonstriali pred Vladom FBiH, ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević te ministar za rad i socijalnu politiku Vesko Drljača.