Rasprava
0

Delićeva sahrana podijelila Ministarstvo odbrane i Komisiju

SRNA
Foto: Arhiv (Sarajevo-x.com)
Foto: Arhiv (Sarajevo-x.com)
Informacija o učešću pripadnika Oružanih (OS) BiH na sahrani haškog osuđenika generala Rasima Delića podijelila je danas članove Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, ali pokazala i nesuglasice u Ministarstvu odbrane i Štabu OS BiH u vezi sa ovim pitanjem.

Rasprava o informaciji vođena je na inicijativu srpskih članova Komisije, koji traže i utvrđivanje odgovornosti ministra odbrane Selme Cikotića za odobravanje korištenja pripadnika OS na Delićevoj sahrani, kao i korištenja Doma OS BiH u Sarajevu za komemoraciju preminulom ratnom komandantu Armije BiH.

Obrazlažući inicijativu, delegat u Domu naroda Slobodan Šaraba istakao je da Cikotić samoinicijativnim donošenjem navedene odluke povrijedio postojeće propise za upotrebu OS BiH. 

Šaraba je poseban naglasak stavio na to da je Delić bio haški osuđenik, što je negirao Šefik Džaferović navodeći da je preminuli komandant Armije BiH (ABiH) u Hagu bio osuđen prvostepenom nepravosnažnom presudom.

Cikotić je potvrdio je da je odluku o učešću pripadnika puka OS BiH koji baštini tradiciju ABiH donio u odsustvu načelnika Zajedničkog štaba OS Miladina Milojčića, koji je, kao i zamjenici ministra odbrane, u to vrijeme bio službeno odsutan iz BiH.

 Tvrdeći da nije bilo fizičke mogućnosti da sa odsutnim zvaničnicima Ministarstva odbrane i OS stupi u kontakt, Cikotić je rekao da je odluku donio sa Milojčićevim zamjenikom generalom Rizvom Plehom. 

General Milojčić potvrdio je da nije bio konsultovan u vezi sa donošenjem odluke o angažovanju OS BiH za sahranu, ističući da je odluka donesena u Ministarstvu odbrane, bez provedene kompletne procedure.
Milojčić, koji je u to vrijeme bio u uzvratnoj posjeti oružanim snagama Makedonije, uvjeren je da je bilo mogućnosti da on, ali i drugi budu konsultovani pri donošenju ove odluke. 

On je podsjetio da Vojska Republike Srpske svojevremeno nije odobrila učešće svojih pripadnika na sahrani generala Momira Talića, koji je umro dok je protiv njega vođen sudski postupak u Haškom tribunalu. 

I zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac uvjeren je da je bilo mogućnosti za ostvarivanje šire komunikacije.

"Evidentno je da je postojao politički pritisak na ministra", rekao je Marjanac Komisiji.

Ivo Miro Jović istakao je da Haški tribunal nije sud nego tribunal koji predstavlja projekciju BiH u kojoj ljudi nisu jednaki ni u čemu, pa ni u smrti. 

Komisija za odbranu i bezbjednost zaključila je da se pristupi izmjenama Pravilnika o pukovima Oružanih snaga BiH u kontekstu stavova izrečenih tokom razmatranja informacije dobijene od Cikotića. 
Na sahrani Rasimu Deliću, na zahtjev porodice i udruženja generala, angažovani su pripadnici Drugog pješadisjkog puka  koji baštini tradiciju Armije BiH, a u Domu OS BiH održana je komemoracija.