{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U slučaju Delićeve sahrane nije prekršen zakon"

S
7.5.2010. u 22:21
0
0
"U slučaju Delićeve sahrane nije prekršen zakon"
0
"U slučaju Delićeve sahrane nije prekršen zakon"
Selmo Cikotić (Foto: RFE)
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić tvrdi da nisu bile protivzakonite vojne počasti prilikom nedavne sahrane bivšeg komandanta Armije BiH Rasima Delića.
Zbog upotrebe Oružanih snaga tokom Delićeve sahrane političari iz Republike Srpske najavaljivali su da će tražiti Cikotićevu smjenu, a ovaj "slučaj" biće povod da Komisija za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH uskoro sasluša ministra odbrane i njegove saradnike.

Cikotić je za subotnji broj "Nezavisnih novina" rekao da će se rado odazvati pozivu parlamentarne komisije zato što smatra da je saradnja Ministarstva i ove komisije izuzetno važna, ne samo za dalji uspjeh odbrambene reforme, nego i za samu funkcionalnost institucija BiH "bez obzira da li se radi o prijatnom ili neugodnom pitanju".

"Prema svemu što znam u slučaju dženaze Rasima Delića nije bilo kršenja zakona. Naprotiv, napravljen je čitav niz ustupaka u odnosu na ono što je kao početnu ideju imao Odbor za dženazu u smislu učešća Oružanih snaga BiH i vojnih počasti", rekao je Cikotić.

On tvrdi da su vojne počasti i učešće Oružanih snaga BiH, na kraju, svedeni na minimalan zakonski okvir koji podrazumijeva Zakon o službi u Oružanim snagama i Pravilnik o pukovima.

"Nije bilo namjere da se bilo koga vrijeđa", rekao je Cikotić.

On nije želio da komentariše izjavu svog zamjenika Živka Marjanca koji je nedavno rekao da je /Cikotić/, u slučaju Delićeve sahrane, "privatizovao Ministarstvo odbrane BiH".

"Sve otvorene poslove i pitanja sa zamjenikom rješavam neposredno, a ne preko novina. Ne bih komentarisao što je on rekao za medije i ne bih odgovarao preko medija", rekao je Cikotić.

Odgovarajući na pitanje zašto o vojnim počastima za sahranu generala Delića nije obavijestio zamjenike ministra Marinu Pendeš i Živka Marjanca, te komandanta Združenog štaba Oružanih snaga BiH generala Miladina Milojčića, on je rekao da nikoga ni o čemu nije obavještavao zato što se na dan Delićeve sahrane vratio u Sarajevo.

"I ja sam bio odsutan i uopšte nisam učestvovao u radu tog odbora", rekao je Cikotić.

Cikotić je istakao da nema informacija da je on sam pod istragom zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u Bugojnu. On je naglasio da svi zločini, bez obzira na kojoj strani su počinjeni, moraju biti raščišćeni, jer bez tog nema stabilne budućnosti.

"Ja sam potpuno učestvovao u sudskoj proceduri, dao svoj doprinos i, ako bude trebalo, ponovo ću to uraditi", rekao je Cikotić komentarišući činjenicu da je nedavno u Sudu BiH saslušan kao svjedok odbrane na suđenju optuženima za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: