Reakcija
4

Delegat u Vijeću naroda RS-a Elvedin Hamzić: Nikad nećemo dozvoliti da Dodik prekraja istinu

Piše: Er. M.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Delegat u Vijeću naroda u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora Stranke za BiH u Prijedoru Elvedin Hamzić regovao je na izjavu Milorada Dodika da učenici u entitetu RS neće učiti o genocidu u Srebrenici i opsadi Sarajeva.

"To je samo pusta želje negatora genocida iz RS-a. Nikad nećemo dozvoliti da se istina prekraja, a istina zna da boli gospodo negatori. Vrijeme učenja o Stojanki majci Knežopoljci je za Bošnjake prošlost, jer Bošnjaci će zasigurno učiti i nikad neće zaboraviti majku Havu Tatarević kojoj su ubili šest sinova", rekao je Hamzić.

On je dodao i da bošnjačka djeca neće prestati učiti i sjećati se 102 djece ubijene u Prijedoru, počinjenom genocidu u Srebrenici, Prijedoru, Vlasenici, Zvorniku i Ključu te opsadi Sarajeva i nedužnoj ubijenoj djeci glavnog grada BiH.

"To su istinite činjenice za koje je presudio Međunarodni sud pravde u Hagu", poručio je Hamzić.

Podsjećamo, predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik ocijenio je da su, kako kaže, nasrtaji iz Sarajeva na RS da prizna genocid u Srebrenici i da se i u školama RS-a izučava takva historija dokazi da se opasni virus političkog ekstremizma ne može spriječiti.

"Republika Srpska nikada neće u školama izučavati nikakav srebrenički genocid niti opsadu Sarajeva, kao što to preporučuju i ustanovljene preporuke OSCE-a da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH. U Federaciji neka izučavaju šta god hoće", kazao je Dodik.