Washington
0

Delegacija Vlade RS-a pregovora sa Svjetskom bankom

FENA
Delegacija Vlade Republike Srpske, koju predvodi ministar finansija Aleksandar Džombić, učestvovat će sutra u pregovorima sa Svjetskom bankom o zajmu za razvojnu politiku. Cilj ovog zajma je uspostavljanje održivog fiskalnog okvira, smanjenje određenih kategorija javne potrošnje i unapređenje sistema usmjeravanja socijalne pomoći prema najugroženijim kategorijama stanovništva, saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kreditna sredstva predviđena zajmom za RS iznose 38,4 miliona američkih dolara. Konačan iznos kreditnih sredstava za RS bit će dogovoren na pregovorima u Washintonu.

Iz Ministarstva napominju da je Svjetska banka iskazala namjeru i interesovanje da i u narednom periodu osigura dodatna sredstva za navedene namjene.

Predstavnici Vlade RS-a pregovarat će u Washingtonu sa Svjetskom bankom i o kreditu za finansiranje Projekta podrške mrežama socijalne zaštite zapošljavanja u vrijednosti od šest miliona američkih dolara, pri čemu će entitetska vlada osigurati dodatnih 1,6 miliona dolara za sufinansiranje projekta.

Njegov cilj je jačanje institucija koje su odgovorne za pružanje socijalnih naknada i rukovođenje socijalnim naknadama, kao i poboljšanje efikasnosti i efektivnosti posredničkih usluga u zapošljavanju koje pruža Zavod za zapošljavanje RS-a.

Pregovori će trajati do 20. januara ove godine.