BiH
4

Delegacija IFAD-a posjetila Vladu FBiH: Poboljšati ruralnu konkurentnost

Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu bio domaćin delegaciji Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD) koju je predvodila direktorica odsjeka ove organizacije za Evropu, sjevernu Afriku i Bliski istok Khalida Bouzar.

Sastanku su prisustvovali ministrica finansija Jelka Milićević, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, novoimenovani IFAD direktor za BiH Mohamed Abdelgadir i direktor Ureda za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

Bilo je riječi o sporazumu između ovog UN-ovog međunarodnog fonda koji se bavi pružanjem pomoći u razvoju poljoprivrede kroz savjetovanje i davanje novčanih pozajmica za Projekt poboljšanja ruralnog poslovanja koji bi trebao biti potpisan sutra.

Razgovarano je i o inicijativi za novi IFAD projekt u BiH koji ima za cilj poboljšanje ruralne konkurentnosti, a sačinjen je na osnovu zahtjeva iz oba bh. entiteta. Ovaj projekt je putem Ministarstva finansija i trezora BiH upućen ovom fondu, a odluku o njegovom odobravanju treba donijeti Odbor IFAD-a na sjednici koja će biti održana u decembru.