{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija EU predstavlja projekt o reformi finansiranja zdravstvene zaštite

F
17.5.2011. u 08:46
0
0
Delegacija EU predstavlja projekt o reformi finansiranja zdravstvene zaštite
0
Delegacija EU predstavlja projekt o reformi finansiranja zdravstvene zaštite
Foto: Ilustracija
Delegacija Evropske unije u BiH organizirat će danas u Sarajevu početni sastanak povodom realizacije projekta "Reforma finansiranja sekundarne zdravstvene zaštite u BiH".
Cilj početnog sastanka je predstavljanje ciljeva i detalja projekta, dobijanje povratnih informacija od pozvanih sudionika, te razmatranje izazova u implementaciji planiranih aktivnosti zbog kompleksnosti organizacije zdravstvenog sistema u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU-a u BiH.

Projekt se nadograđuje na prethodne aktivnosti koje je Evropska unija finansirala u sektoru zdravstva od 1999.

Njegovo provođenje će snažno podržati dugoročne reformske ciljeve i održivost zdravstvene zaštite u BiH uvođenjem više transparentnosti, jasnoće i razumijevanja izlaznih rezultata rada bolničkih institucija, što će dovesti do poboljšane efikasnosti, boljeg pristupa i kvalitete pruženih zdravstvenih usluga.

Glavni cilj projekta je implementiranje sistema prikupljanja podataka korištenjem DRG metodologije, analiza prikupljenih podataka, određivanje prikladnih cijena za DRG kategorije i implementacije novog modela ugovaranja za hospitalizirane pacijente, koji ima potencijal da osigura kontrolu nad troškovima pružanja zdravstvene zaštite i da poboljša efekat davatelja zdravstvenih usluga.

Korisnici projekta pozvani da sudjeluju na početnom sastanku uključuju predstavnike Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a, predstavnike kantonalnih ministarstava zdravstva, direktore kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja, direktore bolničkih institucija u FBiH i RS-u, predstavnike Udruženja ljekara, predstavnike Sektora za zdravstvo Brčko distrikta i predstavnike Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska unija osigurala je za projekt miliona eura, koji će kako se očekuje trajati do februara 2013.

Implementaciju projekta provodi međunarodni konzorcij kojeg čine Empirica Communication i tehnološko istraživanje iz Njemačke, Karol Consulting i Ericsson Nikola Tesla iz Hrvatske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: