Reforma zdravstvene zaštite u BiH
0

Cilj ujednjačavanje cijena i eliminacija duplih troškova

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Sarajevu je u utorak zvanično predstavljen projekt "Reforma finansiranja sekundarne zdravstvene zaštite u BiH" koji bi trebao doprinijeti boljoj kontroli nad troškovima pružanja zdravstvene zaštite te učinkovitijoj zdravstvenoj usluzi.

Projekt koji finansira EU s milion eura bazira se na uvođenju tzv. DRG metode - novoj klasifikaciji akutnih bolničkih pacijenata u grupe koje zahtijevaju sličnu potrošnju bolničkih resursa i sa sličnim kliničkim osobitostima.

"Cilj uvođenja ovakvog sistema je ostvarivanje određenih ušteda, kao i poboljšanje pružanja usluga u zdravstvu. Ovaj sistem primjenjuju gotovo sve evropske zemlje", kazao je savjetnik ministra zdravstva FBiH Zlatko Čardaklija.

Dodao je da je implementacija ovog sistema vrlo zahtjevna i da će biti potrebno nekoliko godina da bi sistem u potpunosti profunkcionirao.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH Novka Agić istakla je da je najveći problem u razlikama cjenovnika za zdravstvene usluge u kantonima.

"Uvođenje DRG metode svi očekujemo i nadamo se da će ona dovesti do ujednačavanja i, prije svega, eliminiranja dupliranja troškova do kojeg dolazi kada pacijent iz kantonalnih bolnica dođe u klinički centar i onda se, često nepotrebno, vrše ponavljanja određenih nalaza", kazala je Agić.

Zamjenik ministra zdravstva i socijalne zaštite RS-a Nedeljko Milaković kazao je da je RS itekako zainteresirana za uređenje ove oblasti.

"Realizacijom projekta bit će osigurana veća učinkovitost zdravstvenih ustanova sekundarnog nivoa, kao i poboljšana racionalnost u upravljanju troškovima u ovim ustanovama. Samim tim što će određene ustanove raditi određene usluge doći ćemo do podataka koje su zdravstvene ustanove kvalitetnije i uspješnije, a što će pružiti i lakši izlazak na tržište. Ne zaboravite da sada pacijenti imaju pravo birati gdje će se liječiti", pojasnio je Milaković.

Implementaciju projekta provodi međunarodni konzorcij koji čine stručnjaci za komunikacije i tehnološko istraživanje iz Njemačke, Karol consulting i Ericsson Nikola Tesla iz Hrvatske.