Sloboda medija
19

Delegacija EU o prijetnjama portalu Klix.ba: Sigurnost novinara je prioritet za Evropsku uniju

Piše: Er. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Delegacije Evropske unije u BiH oglasila se nakon jučerašnjeg fizičkog napada grupe bivših boraca na reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans i današnjih telefonskih prijetnji novinarima Klixa.

"Novinarima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao u potpunoj sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Napadi na medije, kao i u ovom slučaju, predstavljaju kršenja prava novinara jer je njihova sigurnost preduslov za slobodu govora i slobodu medija", kazali su iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da su sloboda izražavanja, sloboda medija i sigurnost novinara prioriteti za Evropsku uniju i, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, ključni aspekt procesa EU integracija zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

"Pomno pratimo ova pitanja u ocjenjivanju spremnosti BiH da se približi Evropskoj uniji. U ostvarivanju ovih prioritetnih ciljeva, očekujemo punu podršku onih koji obnašaju odgovorne funkcije", zaključili su iz Delegacije EU.

Podsjećamo, nepoznata muška osoba jutros je telefonski pozvala redakciju portala Klix.ba te uz psovke i uvrede iznijela niz ozbiljnih prijetnji našim novinarima poput one "da će im se na ulici kidati glave".

Dan ranije grupa bivših boraca koji su protestovali u Sarajevu fizički je napala reportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans.