BiH
4

Delegacija BiH na zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, u svojstvu predsjedavajućeg delegacije BiH, prisustvuje 25. po redu zasjedanju Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope koje se održava u Strazburu od 29. do 31. oktobra.

"Evropa u krizi-izazovi za lokalne i regionalne demokracije", naziv je ovogodišnjeg zasjedanja Kongresa, koje će biti fokusirano na lokalne i regionalne odgovore na ekonomsku krizu i izazove u području socijalne kohezije.

U sklopu rasprave o tome kako su lokalne i regionalne vlasti reagirale na ekonomsku krizu, bit će upriličene sesije o temi „Integracije kroz samozapošljavanje: unaprijeđenje poduzetništva emigranata u europskim općinama“, „Pristup emigranata regionalnom tržištu rada“ i regionalizacija u Evropi u kontekstu ekonomske krize, saopćeno je iz Pudarićevog kanibeta.

Članovi Kongresa će također raspravljati i o izgledima za učinkovitu prekograničnu saradnju u Evropi, regijama i teritorijama s posebnim statusom u Evropi i načinima borbe protiv političkog ekstremizma na lokalnoj i regionalnoj razini.

Pored Svetozara Pudarića, bh. delegaciju u Strazburu čine još načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, navodi se u saopćenju.