{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Delegacija BiH na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu

F
18.4.2015. u 11:21
1
65
Delegacija BiH na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu
1
Delegacija BiH na proljetnom zasjedanju Svjetske banke  i MMF-a u Washingtonu
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenik guvernera BiH u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Igor Crnadak predvodi delegaciju Vijeća ministara BiH na proljetnom zasjedanju Svjetske banke (SB) i MMF-a koje se od 17. do 19. aprila održava u Washingtonu.
Bh. delegacija je jučer učestvovala na sastancima Konstituence SB-a i Konstituence MMF-a te održala niz sastanaka sa zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Sastanci su održani sa izvršnim direktorom SB-a Frankom Heemskerkom, potpredsjednikom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Dimitrisom Tsitsiragosom, potpredsjednicom Agencije za multilateralne investicione garancije (MIGA) Keiko Honda i šefom Misije MMF-a za BiH Ronom van Roodenom.

Na sastancima su učestvovale i delegacije Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, te guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Izvršen je pregled saradnje BiH sa SB-om i MMF-om, predstavljeni makroekonomski pokazatelji i predviđanja te razgovarano o budućoj saradnji i projektima.

Crnadak je ukazao na snažnu opredijeljenost na svim nivoima u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u zemlji, na što su se politički lideri i institucije BiH obavezale i usvajanjem Zajedničke izjave, u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Naglasio je da će provođenje reformi otvoriti vrata za dobijanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU te da postoji široka međunarodna podrška za ove procese.

U tom kontekstu ministar Crnadak je ukazao na značaj daljnje saradnje i efikasne koordinacije sa svim institucionalnim investorima kao što su Svjetska banka, MMF, Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao i pretpristupnih fondova EU.

Ministar Crnadak je pojedinačno ukazao na potrebu nastavka saradnje BiH i MMF-a kroz novi aranžman koji će osigurati stabilnost javnih finansija, ali i podršku predstojećim strukturalnim reformama.

Mogući prioriteti u okviru aranžmana s MMF-om bili bi stabilnost javnih finansija, rad i zapošljavanje, razvoj privatnog sektora, poslovno okruženje i stabilnost finansijskog sektora.

Također, ministar Crnadak je naglasio potrebu usvajanja novog, ambicioznog programa sa SB-om, programa koji će podržati rast i zapošljavanje, u najširem smislu, ali i razvoj infrastrukture i socijalne reforme i zaštitu od vremenskih nepogoda.

Program bi trebao biti praćen povećanim obimom investicija Međunarodne finansijske korporacije u zdrava i rastuća poduzeća, posebno u realnom sektoru.

U okviru posjete Washingtonu organiziran je susret ministra Crnatka sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država te je Crnadak razgovarao s vršiocem dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD-a Paulom Jonesom.

Crnadak je sagovornika upoznao s političkom situacijom u BiH, posebno u svjetlu nastavka napredovanja zemlje na putu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i prioritetima novog saziva Vijeća ministara BiH.

Istaknuo je opredijeljenost BiH za nastavak saradnje sa SAD-om, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu te izrazio očekivanje daljnje podrške SAD reformskim procesima u BiH, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Delegacija Vijeća ministara BiH će danas, posljednjeg dana boravka u Washingtonu, nastaviti razgovore s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, održati sastanke s potpredsjednicom SB-a za Evropu i centralnu Aziju Laurom Tuck.

Predviđen je i susret s regionalnom direktoricom SB-a za zemlje Zapadnog Balkana Ellen Goldstein, izvršnim direktorom u MMF-u Mennom Snelom, direktorom Sektora za Evropu u MMF-u Poulom M. Thomsenom i zamjenikom upravnog direktora u MMF-u Min Zhuom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: