{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju daje vjetar u leđa bh. diplomatiji

21.4.2015. u 17:37
7
55
Crnadak: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju daje vjetar u leđa bh. diplomatiji
7
Crnadak: Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju daje vjetar u leđa bh. diplomatiji
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Banjoj Luci da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju daje vjetar u leđa bh. diplomatiji i da pred vladama entiteta sada zapravo stoji najveći posao. Ovaj Sporazum, dodao je on, dokazuje da su odnosi između BiH i EU na najvišem nivou otkako su se pojavili bilo kakvi znakovi saradnje među njima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Dvadeset godina nakon rata svi u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru zaslužuju da žive bolje. Ove četiri godine koje su pred nama moramo iskoristiti za dobar posao za sve te ljude. Nikada ranije jedna zemlja sa ovog područja nije privukla toliko pažnje kao što je jučer BiH. Na radnom doručku, koji je priredila gospođa Pusić, bilo je prisutno dvadesetak ministara EU. Dobili smo potpuno iskrenu podršku", rekao je Crnadak.

Ta podrška podrazumijeva implementaciju reformi u okviru ustava, uz puno uvažavanje svih nivoa vlasti. Jučerašnji sastanak je, dodao je Crnadak, još jedna potvrda da je bh. diplomatija u snažnoj ofanzivi.

"Moja posjeta Washingtonu na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke bila je izuzetno uspješna, jer smo ključnim ljudima ovih institucija predstavili opredijeljenost svih nivoa vlasti u BiH da se radi na reformama. Da bismo dobili podršku i od MMF-a i od Svjetske banke moramo provesti jasno i precizno definisane reforme, koje prije svega moraju biti usmjerene na popravljanje života u BiH, popravljanje poslovnog ambijenta, određene promjene u javnoj upravi, stvaranje boljih uslova za investiranje", istakao je Crnadak.

Najveći teret ovog posla, ističe on, bit će na vladama RS i FBiH. Međunarodne finansijske institucije su, tvrdi Crnadak, u vrlo dobroj koordinaciji sa Evropskom komisijom i BiH će imati vrlo slične uslove za evropsko napredovanje i saradnju sa MMF-om.

Jedan od zahtjeva za punu podršku EU je i novi zakon o radu, odnosno sređivanje radnih prava. Svi detalji u vezi s tim, ističe Crnadak, bit će poznati nakon prve posjete predstavnika MMF-a koja će trajati 10-15 dana. Delegacija MMF-a će najprije boraviti u Banjoj Luci, a potom u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: