BiH
0

Del Vechio: Papina posjeta će vratiti nadu u bolji život u BiH

FENA
Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio sudjelovat će, kao i većina djelatnika Ambasade, na misnom slavlju koje će 6. juna na stadionu Koševo u Sarajevu predvoditi papa Franjo - potvrdili su Feni iz Ambasade Republike Hrvatske u BiH.

"Očekujem da će pohod Svetog Oca doprinijeti jačanju povjerenja i razumijevanja unutar BiH, odnosno da će biti dodatni poticaj izgradnji mira i suživota na temeljima jednakih prava i sloboda, uvažavanja različitosti i izgradnji jednakopravnosti svih", kazao je Del Vechio.

Istakao je da odabrani moto "Mir vama" na određeni način ima svoju simboliku za sve koji žive u neizvjesnim i nesigurnim vremenima za budućnost, jer ohrabrenje i poruka mira potrebni su svim stanovnicima BiH.

Naglasio je da je sama najava papinog posjeta BiH ponovo usmjerila pažnju međunarodne zajednice prema zemlji koja je suočena s velikim izazovima i koja treba međunarodnu pomoć da bi se pronašao izlaz iz ekonomske i socijalne krize.

"Ovaj posjet vratit će nadu, pogotovo kod mladih, u mogući bolji život u ovoj prekrasnoj zemlji", zaključio je Del Vechio.

Iz hrvatske ambasade kazali su da očekuju dolazak velikog broja organiziranih grupa vjernika iz svih dijelova Republike Hrvatske na susret sa Svetim Ocem na Koševu.

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. juna, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH. Njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II, posjetio je BiH 1997. i 2003. godine.