BiH
0

U Franjevačkom studentskom centru teku pripreme za doček pape Franje

FENA
(Foto: FENA)
Jedno od najmanje sedam mjesta tokom jednodnevne posjete Sarajevu poglavara Vatikana pape Franje 6. juna bit će Samostan svetog križa u Kovačićima, poznatiji kao Franjevački međunarodni studentski centar gdje je i sjedište uprave Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Radovi na zgradi ovog centra su u punom jeku. Naime, zgrada više od 10 godina nije imala fasadu, koja se sada postavlja, a uređuje se i prostor oko samostana gdje će biti priređen doček za Svetog oca. U toku su i pripreme unutrašnjih prostorija.

Prema planu posjete, papa Franjo će prvo imati susret sa članovima državnog predsjedništva, potom će se obratiti vjernicima na Koševu, te će posjetiti Katedralu Srca Isusova u Sarajevu, a nakon toga će se u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru susresti s poglavarima religijskih zajednica koje su uključene u Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV).

Papa će u Franjevački studentski centar doći s kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem, a na susretu s Papom očekuje se dolazak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, trenutnog upravitelja Mitropolije dabrobosanske, i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija.

Ovom susretu neće prisustvovati predstavnici svih religijskih zajednica u BiH, kojih ima više od 20, ali će se Papa susresti s poglavarima četiriju najvećih religijskih zajednica - katoličkom, islamskom, pravoslavnom i židovskom.

U razgovoru za Fenu zamjenik provincijala Bosne Srebrene fra Marijan Karaula podsjetio je da će se Papa vjernicima obratiti u dvorani koja je nazvana po svetom Franji, po kojem je i sadašnji papa uzeo ime.

"Na ovom ekumenskom i međureligijskom susretu za koji je predviđeno da traje oko 45 minuta, trebalo bi se okupiti ne više od 300 ljudi. Papina je nakana uputiti njima i poglavarima i predstavnicima četiriju religijskih zajednica poruku mira, suživota, tolerancije i praštanja", naglasio je Karaula.

Dodao je da je Papina namjera da potakne i ohrabri najodgovornije predstavnike religijskih zajednica na izgradnju mira, dijaloga i ekumenizma.

Već na samom ulazu u Franjevački studentski centar Papu i kardinala će dočekati provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i poglavari spomenutih religijskih zajednica te ga dopratiti do pozornice.

Vjernicima će se prvo obratiti kardinal Puljić, a nakon njega i poglavari ostalih triju vjerskih zajednica. Tek potom okupljenima će se obratiti papa Franjo, nakon čega je predviđena zajednička molitva, rukovanje i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica i crkava.

Nakon obilaska ovog samostana, Papa će se papamobilom uputiti u dvoranu Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II" gdje će se susresti s oko 1.000 mladih.

S ciljem da se pošalje najljepša slika BiH prema svijetu, Franjevački međunarodni studentski centar na poseban način će urediti prostor u kojem će dočekati Papu.

Fra Marijan Karaula je u razgovoru za Fenu kazao da dolazak Svetog oca za BiH znači puno te da je izuzetno važna činjenica da je Papa za svoju posjetu izabrao upravo BiH.

"Ako znamo u kojim je državama Papa bio, kao što su Albanija i Filipini, može se zaključiti da državu BiH za posjetu nije slučajno odabrao. Papin dolazak pokazuje da ima neko ko se brine i kome su BiH i njeni narodi na srcu", ocijenio je Karaula.