BiH
11

Dejtonski sporazum je odgovoran za bezizlaznu situaciju u BiH

Klix.ba
Fadila Memišević
Fadila Memišević
Povodom obilježavanja 17. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen napadački rat na BiH Društvo za ugrožene narode za BiH zajedno sa sekcijama u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu i Južnom Tirolu uputilo je oštre prigovore Evropskoj uniji, Sjedinjenim američkim državama, bivšem njemačkom kancelaru Helmutu Kolu i bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu jer su Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995.godine BiH svjesno doveli u bezizlaznu političku situaciju.

"Umjesto da tada ponovo uspostave jedinstvo ove multietničke zemlje koja u hiljadu godina svoje tradicije nije poznavala podjelu, učinili su ustupak inicijatorima rata i genocida podijelivši zemlju po linijama trenutnog vojnog razgraničenja u dvije de facto države nagradivši s jednom polovinom države inicijatore masovnih progona nesrpskog stanovništva, masovnih silovanja, masovnih ubijanja i egzekucija u Srebrenici", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH, dodavši da su se evropske države pokazale neuspješnim da od Bosne i Hercegovine naprave funkcionalnu državu u kojoj će ratni zločinci biti kažnjeni, a žrtve doživjeti pravdu.

Bosanski problem do danas nije riješen. Više od dva miliona prognanika svih etničkih i religijskih zajednica Dejton su doživjeli kao novu katastrofu. Većina njih nije uspjela da se vrati u svoje prijeratne domove. Danas žive rasuti po evropskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, a oni koji su se vratili u BiH najčešće ne žive u prijeratnim mjestima boravka.