Odbor za proslavu
0

Defile na Trgu Krajine u Banjoj Luci 9. januara, na neustavni dan RS-a

G. M.
Organizacioni odbor za proslavu Dana RS (Foto: RTRS)
Organizacioni odbor za proslavu Dana RS (Foto: RTRS)
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović predsjedavala je danas prvom sjednicom Odbora za proslavu Dana RS 2022. godine.

Podsjetimo da je Ustavni sud BiH odlučio da je 9. januar kao dan RS-a neustavan. Na 9. januar se danas u većem dijelu Bosne i Hercegovine gleda kao na početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Na sjednici, koja je održana u Palati Republike, izabran je Odbor za proslavu Dana RS, usvojen preliminarni prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave.

Članovi Odbora utvrdili su da će centralni događaji biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani Borik, saopćeno je iz Kabineta predsjednice.

Programom je predviđena dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koja će biti upriličena u Palati Republike, kao i polaganje vijenaca i cvijeća na spomenike poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske, Vojničko groblje "Mali Zejtinlik", Spomenik borcima NOR-a, Spomen-kosturnici, Spomeniku banjalučkim bebama i na spomen-obilježju bivšeg predsjednika Republike Srpske Milana Јelića.

Na sjednici Odbora utvrđeno je da proslava počinje 8. januara, a završava 10. januara, obilježavanjem u Brčko Distriktu.

Završnica proslave bit će u znaku svečanog vatrometa, a na platou ispred Palate Republike, predviđen je nastup Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske, kao i koncerti muzičkih umjetnika iz Republike Srpske i Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednice Cvijanović.