BiH
0

Deblokiran Zvornik koji je bio potpuno odsječen od ostatka BiH

Anadolija
Zvornik (Foto: SRNA)
Zvornik (Foto: SRNA)
Zvornik koji je u protekla gotovo dva dana bio potpuno odsječen od ostatka Bosne i Hercegovine, danas u prvim poslijepodnevnim satima je konačno deblokiran, jer je uspostavljena putna komunikacija, potvrdio je Lazar Prodanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji je iz Zvornika.

On navodi kako i sam od srijede nakon okončanja sjednice Predstavničkog doma PS BiH u Sarajevu nije mogao da se vrati u Zvornik, već je dvije noći morao prenoćiti kod familije u Kasabi. 

"Tek sam se sada uspio probiti do Zvornika. Grad je bio potpuno blokiran i iz smjera Šekovića, Tuzle, pa čak i iz Bijeljine. Naprosto, nije se moglo niti uči niti izaći iz Zvornika. Nikakvog alternativnog puta nije bilo, a u prekidu je bio i saobraćaj prema Bratuncu. Kod Drinjače, na putu prema Konjević-Polju obrušila se jedna traka saobraćajnice u dužini od oko dvadesetak metara. Stanje je bilo krajnje alarmantno", navodi Prodanović. 

On je istakao kako je tek danas osposobljen put za Zvornik preko Šekovića, a da je vjerovatno uspostavljena i putna komunikacija preko Tuzle. 

"U samom Zvorniku najviše je nastradalo naselje Ekonomija, a poplavljena je bila i Autobuska stanica i igralište. Voda iz rijeke Drine je bila prodrla u brojne podrumske prostorije objekata. Voda se postepeno povlači i polako se kreće u sanaciju štete. Ono što stvara probleme je pojava velikog broja klizišta koja se aktiviraju", naglasio je Prodanović. 

Navodi kako je obišao dio oko Hidoelektrane Zvornik te da je stanje trenutno stabilno. 

"Ispušta se manja količina vode u sekundi nego je to bilo u proteklih dan-dva", naveo je Prodanović.