BiH
2

Teška situacija na području Zvornika, poplave prijete kućama

SRNA
Magistralnim putem Bijeljina - Zvornik u Srednjem Šepku otežano se saobraća zbog izlijevanja vode na kolovoz, prekinuta je i putna komunikacija Zvornik - Sapna u naselju Ristići, a poplave prijete i domaćinstvima na području zvorničke opštine, rekao je šef Službe Civilne zaštite Rajko Jurošević.
Foto: SRNA
Foto: SRNA

On je novinarima rekao da se rijeka Sapna izlila i na lokalni put prema Gornjim Grbavcima, a u Ceru i Čelopeku na poljoprivredno zemljište.

"U Čelopeku se zbog začepljenja kanalske mreže voda izlila u dvorišta desetine kuća. Lokanjska rijeka izlila se na magistralni put Bijeljina - Zvornik u Srednjem Šepku. Potok Raškovac poplavio je dvorišta tri domaćinstva u Kozluku, a u Karakaju se vrši ispumpavanje slivnih voda iz dvorišta nekoliko kuća", kaže Jurošević.

Obilna kiša, koja od sinoć neprestano pada, urokovala je izlijevanje rijeka Hoča, Sapna, Lokanjske i Kameničke rijeke i potoka Raškovac.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Jurošević je naveo da je u 14.00 sati protok na Hidroelektrani Mali Zvornik bio 1.500 metara kubnih u sekundi, a da je za večeras najavljen protok od 1.800 metara kubnih, što će prouzrokovati izlijevanje u vikend-naselju u Šepku.

"Stanovništvo u ovom naselju, kao i privredni subjekti pored Drine upozoreni su da preduzmu potrebne mjere s ciljem zaštite ljudi i materijalnih dobara", istakao je Jurošević.

On je dodao da su ekipe Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice sve vrijeme na terenu gdje intervenišu sa vrećama sa pijeskom i crpnim pumpama, dok ekipa "Zvornik puteva" čisti kanalsku mrežu u Čelopeku.

"U Službi Civilne zaštite uvedeno je i 24-satno dežurstvo i konstantan obilazak terena", kaže Jurošević.