{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU

S
22.2.2013. u 12:12
0
24
Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU
0
Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU
Renzo Daviddi (Foto: Anadolija)
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi upozorio je danas domaće parlamentarce da BiH već kasni u procesu pridruživanja EU, pogotovo na planu preuzimanja evropske legislative i propisa u domaće zakonodavstvo.
"Evidentno je da i na primjeru ulaska Hrvatske u EU, BiH već kasni, jer nije na vrijeme uradila određene normative i propise u skladu sa evropskom praksom", rekao je Daviddi novinarima pred početak sesije "Parlament za Evropu".

On je podsjetio da određeni mliječni i mesni proizvodi iz BiH neće moći da budu izvoženi u Hrvatsku, jer je BiH u posljednjih pet godina pregovora Hrvatske sa EU propustila da ispuni određene regulatorne i institucionalne aspekte koje zahtijeva proces pristupanja EU.

Prema njegovoj ocjeni, upravo zbog toga je veoma važna uloga parlamenata u BiH, posebno njihova međunarodna saradnja, tim prije što BiH mora određena pitanja iz evropskog zakonodavstva prilagoditi i na nivou institucija BiH, ali i entiteta i kantona.

"BiH je na početku ovog procesa. Do sada, parlamenti u BiH nisu dovoljno brzo reagovali na zahtjeve i pitanja iz domena `evropskih poslova`", konstatovao je Daviddi.

On je naveo da ovdje nije riječ ni o srednjoročnim ni o dugoročnim zadacima BiH, već o potrebi preduzimanja hitnih koraka na ubrzanju evropskih integracija u BiH, pogotovo ako se zna da EU očekuje da BiH harmonizuje više od 1.000 zakona i propisa.

Daviddi je kao pozitivnu ocijenio današnju inicijativu parlamentaraca u BiH da potpišu sporazum o evropskim integracijama, što je veoma važno sa aspekta njihove bolje saradnje između entitetskog i nivoa vlasti u BiH.

Članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta razgovaraju danas u zgradi Delegacije EU u BiH Sarajevu o neophodnim koracima BiH u vezi sa podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo u EU.

Ovo je peti ciklus inicijative "Parlament za Evropu", koja okuplja parlamentarce iz BiH da bi zajedno s zvaničnicima iz EU, parlamentarnim predstavnicima država članica EU i susjednih zemalja raspravljali o načinima na koje mogu unaprijediti proces pridruživanja BiH EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: