{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU

S
22.2.2013. u 12:12
0
24
Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU
0
Daviddi: BiH već kasni na putu ka EU
Renzo Daviddi (Foto: Anadolija)
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi upozorio je danas domaće parlamentarce da BiH već kasni u procesu pridruživanja EU, pogotovo na planu preuzimanja evropske legislative i propisa u domaće zakonodavstvo.
"Evidentno je da i na primjeru ulaska Hrvatske u EU, BiH već kasni, jer nije na vrijeme uradila određene normative i propise u skladu sa evropskom praksom", rekao je Daviddi novinarima pred početak sesije "Parlament za Evropu".

On je podsjetio da određeni mliječni i mesni proizvodi iz BiH neće moći da budu izvoženi u Hrvatsku, jer je BiH u posljednjih pet godina pregovora Hrvatske sa EU propustila da ispuni određene regulatorne i institucionalne aspekte koje zahtijeva proces pristupanja EU.

Prema njegovoj ocjeni, upravo zbog toga je veoma važna uloga parlamenata u BiH, posebno njihova međunarodna saradnja, tim prije što BiH mora određena pitanja iz evropskog zakonodavstva prilagoditi i na nivou institucija BiH, ali i entiteta i kantona.

"BiH je na početku ovog procesa. Do sada, parlamenti u BiH nisu dovoljno brzo reagovali na zahtjeve i pitanja iz domena `evropskih poslova`", konstatovao je Daviddi.

On je naveo da ovdje nije riječ ni o srednjoročnim ni o dugoročnim zadacima BiH, već o potrebi preduzimanja hitnih koraka na ubrzanju evropskih integracija u BiH, pogotovo ako se zna da EU očekuje da BiH harmonizuje više od 1.000 zakona i propisa.

Daviddi je kao pozitivnu ocijenio današnju inicijativu parlamentaraca u BiH da potpišu sporazum o evropskim integracijama, što je veoma važno sa aspekta njihove bolje saradnje između entitetskog i nivoa vlasti u BiH.

Članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta razgovaraju danas u zgradi Delegacije EU u BiH Sarajevu o neophodnim koracima BiH u vezi sa podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo u EU.

Ovo je peti ciklus inicijative "Parlament za Evropu", koja okuplja parlamentarce iz BiH da bi zajedno s zvaničnicima iz EU, parlamentarnim predstavnicima država članica EU i susjednih zemalja raspravljali o načinima na koje mogu unaprijediti proces pridruživanja BiH EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: