{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Daviddi: Rok za provođenje odluke Sejdić-Finci 11. april

S
5.4.2013. u 13:06
2
4
Daviddi: Rok za provođenje odluke Sejdić-Finci 11. april
2
Daviddi: Rok za provođenje odluke Sejdić-Finci 11. april
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi ponovio je danas očekivanje EU da BiH najkasnije do četvrtka, 11. aprila, postigne sporazum o provođenju odluke u predmetu Sejdić i Finci.
"Delegacija EU pruža pomoć u organizaciji sastanaka političkih lidera u tom smislu. Međutim, jasno je da još nismo vidjeli da su sve strane pokazale dovoljno opredjeljenja za postizanje sporazuma, što je razočaravajuće", rekao je Daviddi.

U obraćanju na sjednici "Parlamenta za Evropu" Daviddi je rekao da bi nepostizanje sporazuma ozbiljno ugrozilo proces integracije BiH u Evropu, a ni opšti izbori 2014. godine ne bi mogli biti održani u skladu sa evropskim standardima bez provođenja ove odluke.

Daviddi je istakao da bi provođenje odluke "Sejdić i Finci" moglo otvoriti put za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU tokom ove godine.

"Jačanjem operativne regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u mnogome se smanjuju prijetnje bezbjednosti i demokratskoj stabilnosti, te uklanjaju prepreke vladavini prava i ekonomskom razvoju u regionu", ocijenio je Davidi.

On je izrazio zadovoljstvo EU što su, zahvaljujući naporima kroz strukturalni dijalog BiH i EU o pravosuđu, na snagu stupili sporazumi o izručenju sa Hrvatskom i Crnom Gorom, a očekuje se i potpisivanje ovakvog sporazuma sa Srbijom.

Davidi je bio uvodničar današnje sesije "Parlamenta za Evropu" posvećene unapređenju regionalne saradnje u korist pristupanja EU.

Skupu, čiji je organizator Delegacija EU u BiH, prisustvovali su članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: