BiH
2

Daviddi: Rok za provođenje odluke Sejdić-Finci 11. april

SRNA
Renzo Daviddi
Renzo Daviddi
Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi ponovio je danas očekivanje EU da BiH najkasnije do četvrtka, 11. aprila, postigne sporazum o provođenju odluke u predmetu Sejdić i Finci.

"Delegacija EU pruža pomoć u organizaciji sastanaka političkih lidera u tom smislu. Međutim, jasno je da još nismo vidjeli da su sve strane pokazale dovoljno opredjeljenja za postizanje sporazuma, što je razočaravajuće", rekao je Daviddi.

U obraćanju na sjednici "Parlamenta za Evropu" Daviddi je rekao da bi nepostizanje sporazuma ozbiljno ugrozilo proces integracije BiH u Evropu, a ni opšti izbori 2014. godine ne bi mogli biti održani u skladu sa evropskim standardima bez provođenja ove odluke.

Daviddi je istakao da bi provođenje odluke "Sejdić i Finci" moglo otvoriti put za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU tokom ove godine.

"Jačanjem operativne regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u mnogome se smanjuju prijetnje bezbjednosti i demokratskoj stabilnosti, te uklanjaju prepreke vladavini prava i ekonomskom razvoju u regionu", ocijenio je Davidi.

On je izrazio zadovoljstvo EU što su, zahvaljujući naporima kroz strukturalni dijalog BiH i EU o pravosuđu, na snagu stupili sporazumi o izručenju sa Hrvatskom i Crnom Gorom, a očekuje se i potpisivanje ovakvog sporazuma sa Srbijom.

Davidi je bio uvodničar današnje sesije "Parlamenta za Evropu" posvećene unapređenju regionalne saradnje u korist pristupanja EU.

Skupu, čiji je organizator Delegacija EU u BiH, prisustvovali su članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamenta Federacije BiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta.