BiH
83

David Holbrooke: Mom ocu Richardu Sarajevo je mnogo značilo

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
David Holbrooke, reditelj filma Diplomat i sin kreatora Dejtonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka, kazao je da je o svom ocu tokom snimanja naučio da je on jako vjerovao da se mir u BiH mora desiti.

"Bio je vrlo kreativan. Kroz medije ga se sjećam kao oštrog političara, dok je kao otac bio zabavan. Nije bio previše tu, ali volio je igrati igrice, gledati smiješne filmove i volio je skijati. Bio je drugačiji kao otac", kazao je David.

Kazao je da prikazivanje ovog filma ima veliku važnost iz razloga što je njegovom ocu Sarajevo mnogo značilo.

"Jedva čekam da vidim kakva će biti reakcija naroda u BiH. Jako mi je bitno i da ljudi u SAD vide koliko je BiH važna. Rat se završio prije 20. godina, ali još uvijek postoje stvari koje mi možemo uraditi i učiniti BiH jačom državom", rekao je David.

Na kraju je dodao da posebno voli BiH i njen glavni grad, te da je imao priliku posjetiti i Srebrenicu, a da se s njim u Sarajevu nalazi cijela njegova porodica.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Sa svojim dobro potkovanim i prosvjetljujućim dokumentarcem Diplomat, David Holbrooke pokušava ispuniti naizgled nemoguć zadatak, a to je oslikati zaostavštinu svoga impozantnog oca, ambasadora Richarda Holbrookea, putujući širom planete u nastojanju da pruži pogled iznutra na američku vanjsku politiku. Holbrookeova karijera je obuhvatila pedeset godina američke vanjske politike.

Dokumentarac nas vodi iza scene u svijet visoke diplomatije u kojem se u brojnim zemljama, uključujući Vijetnam, BiH, Afganistan i Kosovo, pokreće mir i završavaju ratovi.

Kroz intervjue sa impresivnim brojem svjetskih lidera, David pokušava da pomiri Holbrookeov privatni i profesionalni imidž, kreirajući nježan portret očinstva, ambicije i moći potrebne da se promijeni tok stvari u raznim krajevima svijeta.

Film Diplomat uključuje intervjue sa bivšom američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, američkim državnim sekretarom Johnom Kerryijem, bivšim američkim državnim sekretarima Madeleine Albright i Henryijem Kissingerom, predsjednikom Billom Clintonom, potpredsjednikom Alom Gorom, američkom ambasadoricom pri UN-u Samanthom Power i mnogim drugima.

Kupovinu karata i detalje u vezi filma Diplomat koji će biti prikazan u nedjelju u Multiplexu Cinema City možete pogledati ovdje.