Kultura
4

Sala Cinema Cityja bila je premala da primi sve koji su došli da vide "Diplomatu"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prikazivanjem dokumentarnog film Diplomata Davida Holbrookea večeras je završen specijalni program Sarajevo Film Festivala "Suočavanje s prošlošću".

Film, koji oslikava zaostavštinu impozantnog oca Davida Holbrookea, ambasadora Richarda Holbrookea, pružajući pogled iznutra na američku spoljnu politiku privukao je veliki broj gledatelja u salu Multipleksa Cinema Cityja koja nije bila dovoljna velika da primi sve zainteresirane.

Uputivši izvinjenje posjetiocima direktor SFF-a Miro Purivatra najavio je drugu projekciju filma Diplomata, koja će biti zakazana u naredna dva dana.

"Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju. Jedva čekam da vidim kako ćete reagirati na film", rekao je publici David Holbrooke, zahvalivši na dolasku američkoj ambasadorici u BiH Maureen Cormack.

Dokumentarac nas vodi iza scene u svijet visoke diplomatije u kojem se u brojnim zemljama, uključujući Vijetnam, BiH, Afganistan i Kosovo, pokreće mir i završavaju ratovi.

"Veoma je važno da se 20 godina nakon rata u BiH otvorenih očiju i kritički sagleda uloga međunarodne zajednice, njena intervencija u BiH i samo zaustavljanje rata - da se sagledaju i pozitivni i negativni efekti svega toga. 'Suočavanje sa prošlošću' je nešto što je potrebno i BiH i međunarodnoj zajednici da nauče kako da bolje pomognu ovoj državi", izjavila je Feni šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey uoči projekcije.

Film Diplomata sadrži intervjue s bivšom američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton, američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, bivšim američkim državnim sekretarima Madeleine Albright i Henryijem Kissingerom, predsjednikom Billom Clintonom, potpredsjednikom Alom Gorom, američkom ambasadoricom pri UN-u Samanthom Power i mnogim drugima.

Kroz ove intervjue redatelj pokušava da pomiri Holbrookeov privatni i profesionalni imidž, kreirajući nježan portret očinstva, ambicije i moći potrebne da se promijeni tok stvari u raznim krajevima svijeta.

U okviru specijalnog programa "Suočavanje s prošlošću“ publika je danas imala priliku pogledati film "15 minuta - Masakr u Dvoru", režija Georg Larsen i Kasper Vedsmand, te"Glasovi Srebrenice" u režiji Nedima Lončarevića.