BiH
0

David Barth: Osobe s invaliditetom ovdje su nevidljive

FENA
David Barth
David Barth
Mirovne i ljudsko - pravaške aktivističke organizacije i neformalna Mreža za izgradnju mira danas su u Parlamantu BiH obilježili Međunarodni dan ljudskih prava "Moj svijet ljudskih prava" s ciljem da skrenu pažnju na ugroženost svih građanki i građana u BiH.

Tim povodom direktor USAID-a u BiH David Barth istakao je da je današnji dan veoma značajan za marginalizirane grupe u BiH.

"Još je previše ljudi koji pate i previše ih je ostavljeno bez ljudskih prava. To je globalni problem, ali također i problem BiH. Važno je da vidimo te ljude, koji su očito nevidljivi", kazao je Barth.

Vlada SAD-a stoji zajedno s narodom BiH i želi da osigura podršku djeci i osobama s invaliditetom, ženama, romskoj populaciji, lezbejskoj i homoseksualnoj populaciji, kao i drugima koji su ostali uskraćeni za ljudska prava.

"Problem u BiH je u tome što se zakoni koji su usvojeni ne provode. Kada neki zakonodavac uđe u javnu ustanovu ne vidi svojim očima da ne postoji prilaz kolicima za osobu s invaliditetom. To je neuspjeh koji govori o nevidljivosti najslabije grupe unutar bh. populacije", naglasio je Barth.

Direktor Centra za ljudska prava Saša Madacki stanje ljudskih prava u BiH ocijenio je zabrinjavajućim, jer postoji veliki jaz između teorije i prakse ljudskih prava.

"BiH je potpisnica svih međunarodnih dokumenata koja regulišu ljudska prava u BiH,ali unatoč tome postoje veliki problemi. Ovogodišnje ispitivanje javnog mnijenja u BiH pokazalo je da građani smatraju da je najviše (40 posto) ugroženo pravo na rad, a zatim pravo na slobodu", kazao je Madacki.

Kao tri ključna problema u tome sugrađani su istakli siromaštvo, kriminal i političare.

Regionalna koordinacija nestalih osoba istakla je parlamentu BiH da planiraju i osiguraju budžete da bi se ubrzao proces traženja nestalih osoba, te da pronalaze menahizme za rješavanje sudbine nestalih osoba.

"Apelujemo na sve koji imaju bilo kakva saznanja o lokalitetima pojedinačnih grobnica da ih dostave i daju svoj doprinos u vraćanju imena i prezimena nestalih članova porodica", kazala je Nura Begić, članica Udruženja građana "Žene Srebrenice".