{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


David Barth: Osobe s invaliditetom ovdje su nevidljive

F
10.12.2012. u 16:19
0
1
David Barth: Osobe s invaliditetom ovdje su nevidljive
0
David Barth: Osobe s invaliditetom ovdje su nevidljive
David Barth
Mirovne i ljudsko - pravaške aktivističke organizacije i neformalna Mreža za izgradnju mira danas su u Parlamantu BiH obilježili Međunarodni dan ljudskih prava "Moj svijet ljudskih prava" s ciljem da skrenu pažnju na ugroženost svih građanki i građana u BiH.
Tim povodom direktor USAID-a u BiH David Barth istakao je da je današnji dan veoma značajan za marginalizirane grupe u BiH.

"Još je previše ljudi koji pate i previše ih je ostavljeno bez ljudskih prava. To je globalni problem, ali također i problem BiH. Važno je da vidimo te ljude, koji su očito nevidljivi", kazao je Barth.

Vlada SAD-a stoji zajedno s narodom BiH i želi da osigura podršku djeci i osobama s invaliditetom, ženama, romskoj populaciji, lezbejskoj i homoseksualnoj populaciji, kao i drugima koji su ostali uskraćeni za ljudska prava.

"Problem u BiH je u tome što se zakoni koji su usvojeni ne provode. Kada neki zakonodavac uđe u javnu ustanovu ne vidi svojim očima da ne postoji prilaz kolicima za osobu s invaliditetom. To je neuspjeh koji govori o nevidljivosti najslabije grupe unutar bh. populacije", naglasio je Barth.

Direktor Centra za ljudska prava Saša Madacki stanje ljudskih prava u BiH ocijenio je zabrinjavajućim, jer postoji veliki jaz između teorije i prakse ljudskih prava.

"BiH je potpisnica svih međunarodnih dokumenata koja regulišu ljudska prava u BiH,ali unatoč tome postoje veliki problemi. Ovogodišnje ispitivanje javnog mnijenja u BiH pokazalo je da građani smatraju da je najviše (40 posto) ugroženo pravo na rad, a zatim pravo na slobodu", kazao je Madacki.

Kao tri ključna problema u tome sugrađani su istakli siromaštvo, kriminal i političare.

Regionalna koordinacija nestalih osoba istakla je parlamentu BiH da planiraju i osiguraju budžete da bi se ubrzao proces traženja nestalih osoba, te da pronalaze menahizme za rješavanje sudbine nestalih osoba.

"Apelujemo na sve koji imaju bilo kakva saznanja o lokalitetima pojedinačnih grobnica da ih dostave i daju svoj doprinos u vraćanju imena i prezimena nestalih članova porodica", kazala je Nura Begić, članica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: